Magyarországon is helyére kerül a Google

Magyarországon a Google keresője hosszú ideje a Google.co.hu és nem a magától értetődő Google.hu címen érhető el, de ez a helyzet hamarosan megváltozik. Az amerikai vállalat ugyanis nemrég megegyezett a Google.hu domént 2003 tavasza óta birtokló Hírek Média és Internet Technológiai Kft.-vel a webcím átadásáról.

Arról, hogy a Google – magyar jogi képviselője útján – július 7-én átíratási kérelmet nyújtott be a .hu doméneket nyilvántartó Internet Szolgáltatók Tanácsához (ISZT), a domainABC számolt be. Az internetes lap úgy tudja, hogy az átadásra azért kerülhetett sor, mert az amerikai vállalat beperelte a Terminal, a Depo és a Webmania oldalakat is üzemeltető Hírek Kft.-t, és a bíróság – noha az ügyben még jogerős ítélet nincs – elrendelte a domén azonnali átadását a védjegytulajdonosnak. Ezt az információt azonban a magyar cég ügyvezetője, Trentin Tamás lapunk kérdésére cáfolta. Mint elmondta: a két cég bíróságon kívül folytatott tárgyalásokat egymással, és ezeken született megegyezés a domén átadásáról. Trentin azt nem árulta el, hogy mennyit fizetett – vagy fizetett-e egyáltalán – a Google a magyar webcímért.

A Google.hu domén eddig számos hazai tulajdonos kezén megfordult, mivel a keresővállalat hosszú időn keresztül nem élvezett védjegyoltalmat Magyarországon. Elsőként egy számítástechnikai bt. jegyeztette be 2000-ben, de rövid idő múlva az akkor indult Vianovo portál csapott le rá. A Vianovo 2002-ben lemondott a webcímről, amelyet aztán két magánszemély vásárolt meg. Ők akkor kétmillió forintért kínálták eladásra. A Hírek Kft. egy év múlva vásárolta meg, az ügylet pénzügyi részletei azonban akkor sem kerültek nyilvánosságra. Az oldal eleinte a Google-re irányította a kereséseket, de a cím tavaly nyár óta a magyar cég saját keresőjére, a Kurzor.hu-ra mutat.

A domainABC egyébként úgy tudja, hogy a wwwgoogle.hu doménre is igényt tart a Google. A címet – írják – 2005 augusztusában egy német magánszemély jegyeztette be, de az amerikai vállalat jogi nyomására visszavonta igénylését. Ma ez a cím kéthetes várólistán van, miután a myVIP közösségi portált is üzmeltető Virtual Playground Információszolgáltató és Kommunikációs Kft. július 1-jén benyújtotta rá regisztrációs igényét.

Azóta történt

Előzmények