AFP kontra Google: háború vagy béke?

Lassanként állóháborúvá változik a francia Agence France-Presse (AFP) és a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google között zajló, precedensértékűnek is tekinthető pereskedés. A hírek, illetve azok részeinek „tulajdonjoga” kapcsán 2005 márciusa óta zajló küzdelem újra csak azt az égető problémát vetette a felszínre, hogy az internet széles körű elterjedése révén problematikussá vált a hagyományos szerzői jogi szabályozás, s már nem alkalmazható egyenesen a jelenlegi médiaviszonyokra (sem).

Mint arról az It.news is hírt adott, az AFP azért perelte be a Google-t, mert az a Google News hírgyűjtő oldalon a francia ügynökség anyagainak címeit, bevezetőit és az azokhoz kapcsolódó fotók bélyegképeit engedély nélkül közölte, s ezért a hírügynökség legalább 17,5 millió dolláros kártérítést követelt, valamint a jogsértőnek mondott gyakorlat megtiltását kérte. A Google eleinte azzal védekezett, hogy a törvény lehetővé teszi a jogvédett anyagok méltányos használatát, ők pedig ennek tudatában jóhiszeműen jártak el. Noha meg vannak győződve ártatlanságukról, az eljárás előrehaladtával az amerikaiak mégis kénytelenek voltak segíteni a felperest. Az AFP jogászai által benyújtott kinyomtatott oldalakat ugyanis a bíróság nem fogadta el bizonyítékként, márpedig csak ezek álltak rendelkezésre, mivel a Google News anyagait a cég nem tárolja a szerverein, a dinamikus oldalak tartalma idővel elvész. Hogy mégis legyen használható bizonyíték, a bíróság kezdeményezésére a peres felek arra a megegyezésre jutottak, hogy 336 Google News-oldalt (a 2003 augusztusa és 2004 júliusa, illetve a 2004 októbere és 2005 augusztusa közötti időszakokból) megpróbálnak rekonstruálni.

A vállalkozás technikai buktatói azonban gyorsan kiderültek, ezért a felek kiválasztott periódusok teljes helyreállítása helyett egy reprezentatív minta összeállításában egyeztek meg. Időközben azonban újabb nehézségek merültek fel: kiderült, hogy azon linkek jelentős része, amelyekre a Google News hivatkozott, már nem található meg a világhálón, így alig lehet a jogvédett fotók és szövegek nyomára bukkanni. Az AFP-nek minden egyes linket ellenőrznie kellett, hogy tartalmazza-e még a hírügynökségi anyagot, ami rendkívül idő- és energiaigényes folyamat. Múlt hét végi bejelentésük szerint a kereset megindításához minimálisan szükséges képmennyiséget, valamint a francia nyelvű címeket és szövegrészleteket tartalmazó oldalakat sikerült helyreállítani, ám az angol nyelvű szövegek még változatlanul hiányoznak, így a folytatják a munkát.

Eközben – ígéretük szerint – a Google alkalmazottai elkezdték a „takarítást”, s bejelentették, hogy már nem találhatóak az AFP anyagaira történő hivatkozások a Google News oldalain – minden anyagot azonban még nem sikerült kiszűrni. A Google még ma is dolgozik a szűrési eljárás tökéletesítésén.

Erre reagálva az AFP jogi képviselője, Joshua J. Kaufman megjegyezte, hogy a Google – az érvényes megállapodás és bírósági határozat ellenére – nem lesz képes teljesíteni kötelezettségeit. Kaufman hozzátette még: ez az eljárás csak kicsinyke része annak az egész világra kiterjedő, eljövendő persorozatnak, mely a webes tartalmak jogi státuszáról szól majd.

Azóta történt

Előzmények