Magyarország az informatikai középmezőnyben

Számos területen jelentős előrelépés történt az eEurope+ programot elindító országokban. Nőtt a PC- és az internetellátottság, bár sok országban – köztük Magyarországon – még mindig jóval alatta maradt a 15 uniós ország átlagának – olvasható a tavaly év végén lezárult eEurope+ program zárójelentésében, amelyet az információs társadalomról február 26-27-én Budapesten megrendezett miniszteri konferencián tárgyaltak meg az Európai Unió, valamint a csatlakozó és a csatlakozásra váró országok küldöttei.

A legtöbb országban modernizálták a vezetékes hálózatokat. Csehország, Ciprus, Málta és Szlovénia 100 százalékban, Magyarország és további két ország 90 százalékban digitalizálta vezetékes hálózatát. Az országok többségében jelentős mértékben liberalizálták a távközlési és az informatikai piacokat.

Kiépült sok elektronikus kormányzati szolgáltatás is: míg 2001-ben az eEurope+ akciótervbe foglalt lakossági e-szolgáltatások 80 százaléka nem volt elérhető egyik országban sem, 2003-ra 34 százalékra csökkent ez az arány. Magyarország három területen az éllovasok közé tartozik. A csatlakozó országok közül harmadik helyen áll a mobiltelefon-ellátottság terén, amelynek szintje eléri az uniós országok átlagát. A csatlakozó országok közül hazánkban a legmagasabb a 100 diákra jutó számítógépek száma a középiskolákban, a felsőoktatás terén pedig megháromszorozódott a 100 diákra jutó PC-k száma az eEurope+ beindulása óta. (Ezzel teljesítettük az akciótervben megfogalmazott célt.) Végül a háziorvosi rendszerben Magyarországon 100 százalékos a személyiszámítógép-ellátottság.

Ugyanakkor még mindig nagyon alacsony az internetet használók aránya Magyarországon, és az átlagnál kevésbé terjedt el az e-biznisz és az e-bankolás.

Az eEurope+ akcióterv lezárultával a belépő 10 ország csatlakozik az eEurope2005-höz, a 15 uniós tagállam tavaly elindított akciótervéhez. Az uniós országoknak továbbra is kiemelt helyet kell biztosítaniuk az információs társadalommal kapcsolatos célok elérésének, nagy hangsúlyt kell helyezniük a széles sávú hálózatok bővítésére, valamint az üzleti és lakossági szolgáltatások szaporítására.

Azóta történt

Előzmények