A megvalósítás fázisában a Közháló program

Tegnap digitális alapkőletétellel elindult a Közháló megvalósítása, amely az utóbbi évek legnagyobb, több tízmilliárd forintos, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-építési programja – olvasható a szaktárca közleményében. A Dob utcai ceremónián részt vettek Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter mellett a megvalósításban résztvevő cégek képviselői is.

A Közháló – a tervek szerint – egy, az egész országot behálózó informatikai alapközmű lesz, amely várhatóan néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint a közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá a civil szervezetek számára biztosítja majd a széles sávú hozzáférést a világhálóhoz. A cél még az is, hogy az ország lényegében minden pontján elérhetőek legyenek az eGazdaság, eKereskedelem csatornái is. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint a program három – egymásra épülő – fázisban valósul majd meg.

A Közháló másik feladatának szánják, hogy az eMagyarország pontok (számítógépes információs pont) megvalósítását támogassa. Az IHM támogatni kívánja majd azokat a szervezeteket és intézményeket – könyvtárakat, közművelődési intézményeket, teleházakat, önkormányzatokat, egyházi intézményeket, kórházakat, szanatóriumokat, az idősek otthonait, klubjait, alapítványokat –, amelyek már működtetnek közösségi internet-hozzáférési helyeket, vagy vállalják új közösségi internet-hozzáférést szolgáltató pontok létrehozását és eMagyarország pontként történő működtetését. A program – a kistelepülések speciális helyzetére való tekintettel – lehetővé teszi az internetszolgáltatás összekapcsolását más közellátási feladatokkal, elsősorban postai szolgáltatásokkal, így elképzelhető, hogy a kistelepüléseken élők is megfizethető áron, lakóhelyük közelében juthatnak hozzá az internet használatához.

A tervezett első fázis 2005 szeptemberéig tartó szakaszában a Közháló több mint 2500 településre kíván eljutni, összesen 7300 szélessávú végpont átadását irányozták elő, melyből 5 ezer a Közháló alhálójaként működő Sulinet keretében, az IHM és az Oktatási Minisztérium társfinanszírozásában valósul majd meg. Az IHM által finanszírozott 2300 további végpont településeinek kiválasztásakor szempont volt, hogy a végpontok lehetőleg a hátrányos helyzetű területeken valósuljanak meg. Az első szakaszban minden középiskolának szélessávú elérést ígérnek.  

A várakozások szerint a végpontok magas száma lehetővé teheti, hogy a vállalkozási alapon létrejövő szolgáltatási rendszer lényegesen kedvezőbb árakon üzemeljen, valamint, hogy a szolgáltatás olyan végpontokhoz is eljusson, amelyekhez a kisebb végpontszám esetén nem lehetne gazdaságosan biztosítani a bekapcsolást.

A Közháló közbeszerzési eljárásán nyertes szállítók: Antenna Hungária, Elender, Emitel, EuroWeb, GTS-Datanet, Hewlett-Packard Magyarország Kft., Hungaro DigiTel, Hungarotel, Invitel, LNX és a Synergon konzorciuma, MATÁV Rt., Netvisor, PanTel.

Azóta történt

Előzmények