Windows fut az olcsó portugál laptopokon

A Microsoft pénteken jelentette be, hogy a portugál kormány által elindított projekt keretében – melynek során különösen alacsony áron kívánják hordozható számítógéphez juttatni az ország szegény diákjait – az amerikai szoftvercég operációs rendszerével látják el az olcsó laptopokat.

A Magellan nevű projekt azt célozza, hogy körülbelül 500 ezer olcsó (a támogatottaknak darabonként 50 euróba kerülő; kereskedelmi forgalomban 285 euró áron kínált) laptopot juttassanak el szegény diákokhoz, s nem csak Portugáliában, hanem a gyarmatosítói múlt következtében Portugáliával szoros gazdasági és kulturális kapcsolatban lévő dél-amerikai és afrikai országokban is.

Az európai körúton lévő Microsoft-vezér, Steve Ballmer – miután mintaadónak nevezete a privát szektor és az állami vezetés ilyen típusú együttműködését – jelentette be, hogy a „Suite Magellan” nevű szoftvercsomag a Windows XP és az Office, valamint jó pár egyéb alkalmazás mellett e-mail és azonnali üzenetküldő szolgáltatást is tartalmaz. A portugál kormány vezetője hasonló lelkesedéssel említette meg, hogy igen nagy reményekkel vágnak bele a vállalkozásba, s komoly áttörést várnak tőle az oktatás területén. (Persze azt a tényt sem szabad feledni, hogy a Microsoft idén nyáron vásárolta fel a teljesítménye alapján ígéretesnek tűnő portugál vállalkozást, a mobilszoftvereket fejlesztő MobiCompot.)

Maga a gép egyébként az Intel fejlesztésére épül, arra a Classmate PC-re, melyből Brazília és Indonézia is vásárolt már diákjai számára. A Magellan megtetszett Hugo Chavez venezuelai elnöknek is, aki egymillió darabot rendelt országa iskolásai számára.

Azóta történt

Előzmények