Nagyobb merevlemezt kap a Wind és az Eee PC

A Microsoft lazított azokon a korlátozásokon, amelyet a Windows XP-t használó netbookokhoz határozott meg néhány hónappal ezelőtt: nemrég 80 GB-ról 160 GB-ra emelte az e termékkategóriában használható merevlemezek felső kapacitáslimitjét. A lehetőséggel elsőként a tajvani MSI és Asustek élt, a nagyobb háttértárral rendelkező Wind, illetve Eee PC modellek közül van, amelyik már Magyarországon is megvásárolható.

Amint azt lapunk is megírta, a Microsoft – részben a hardvergyártók nyomására, részben mert nem akart kiszorulni erről az ígéretes piacról – belement abba, hogy a hivatalosan idén június 30-a után nem forgalmazott Windows XP-t egészen 2010-ig kínálja a gyártóknak az alapvetően internetezésre és mindennapi munkára használható netbookokhoz és nettopokhoz. Annak érdekében, hogy ezek az eredetileg nagyon olcsónak szánt, a gyakorlatban azonban az alsó kategóriás notebookok árszintjén árult gépek ne vehessék fel a versenyt teljesítményben a sokszor alig drágább, de már a Windows Vista futtatására is alkalmas hagyományos noteszgépekkel, a vállalat a kulcsalkatrészek teljesítményét, illetve kapacitását visszafogta.

Hirdetés

Az eredeti specifikáció szerint a gyártók csak olyan netbookra telepíthettek előre Windows XP-t, amelyik 10,2 hüvelykesnél kisebb képátlójú kijelzővel, 1 GB-nál nem több memóriával és 80 GB-nál nem nagyobb merevlemezzel rendelkezik, és a használt processzor sem lehet csúcsmodell – cserébe az operációs rendszer licencét rendkívül olcsón, 16-22 dollárért (nagyjából 2600-3600 forint) kapják meg. Most ezen a specifikációlimiten lazított a szoftvercég azzal, hogy megemelte a felhasználható HDD-kapacitást.

Nem lesz sokkal drágább

A nagyobb mozgásteret elsőként az MSI használta ki. A gyártó igen népszerű Wind U100 modelljének 120 GB-os merevlemezzel szállított változata hétfő óta már Magyarországon is kapható. Amint Borhi Tamás, a cég magyarországi képviselője lapunknak elmondta: a nagyobb winchesterrel szerelt gép jelenleg ötezer forinttal kerül többe, mint az előd, de egy-másfél hónapon belül árcsökkentés várható. A 160 GB-os modell csak később, november-december táján kerül a boltokba – tette hozzá.

MSI Wind U100

A DigiTimes úgy tudja, hogy a termékkategóriát megteremtő Asustek is készül nagyobb merevlemezes Eee PC-vel, és éppen ma dobja piacra a 10 hüvelykes kijelzővel rendelkező 1000H 160 GB-os kiadását. Ennek hazai bevezetésével kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a vállalat helyi képviseletét, de délelőtt nem sikerült elérnünk az illetékeseket.

Tajvani források szerint egyébként nemcsak a Microsoft, hanem az Intel is korlátozza a netbookgyártók mozgásterét. A processzorgyártó a kijelzőméret maximálásával próbálja meg biztosítani, hogy a nagyon olcsónak szánt netbookok és a teljes funkcionalitású notebookok között ne legyen átfedés, és a jóval drágább Centrino platform piacát ne veszélyeztesse az Atom processzoros masinák terjedése.

Azóta történt

Előzmények