Szülői beleegyezéshez kötnék a facebookozást Ausztráliában

Ha elfogadják a tervezetet, a közösségimédia-cégek súlyos büntetésekre számíthatnak törvényszegés esetén.

Szülői beleegyezéshez kötné a közösségimédia-oldalak használatát egy ausztrál törvénytervezet a 16 évesnél fiatalabbak esetében, és akár 10 millió ausztrál dolláros (több mint 2,36 milliárd forintos) büntetéssel sújtaná a nem együttműködő internetes platformokat.

A hétfőn a canberrai parlamentben ismertetett javaslat értelmében a közösségimédia-cégeknek minden lépést meg kellene tenniük a felhasználók életkorának meghatározása érdekében, illetve előtérbe kellene helyezniük a kiskorú gyerekek érdekeit az adatgyűjtés során.

David Coleman, a mentális egészségért és az öngyilkosság-megelőzésért felelős ausztrál miniszterhelyettes szerint a nyilvánosságra hozott, belső Facebook-kutatás azt is bizonyítja, hogy a közösségimédia-platformok hatással vannak a fiatalok testképére és mentális egészségére egyaránt: „A közösségimédia-cégekben nem bízhatunk meg, hogy majd ők megvédik a gyerekeket, ezért rá kell kényszeríteni őket erre” – írta a Twitteren a miniszterhelyettes.

Angelene Falk ausztrál adatvédelmi biztos üdvözölte a törvénytervezetet, és elmondta, hogy a változtatásokra feltétlenül szükség van annak érdekében, hogy az adatvédelmi törvények összhangba kerüljenek a versenytörvényekkel és a fogyasztóijog-védelem előírásaival.

Továbbá az átláthatóság és a megfelelő működés elérése érdekében azt tervezik, hogy a közösségi platformok bevonásával a törvény passzusaira támaszkodva kialakítanak egy adatvédelmi kódexet, melynek előírásait a közösségi oldalakat működtető vállalatoknak be kell tartaniuk.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi térségért felelős vezetője közleményben tudatta: a cég vizsgálja a törvénytervezetet, és tisztában van vele, „mennyire fontos annak biztosítása, hogy az ausztrál adatvédelmi törvények az innováció és az új technológia mértékéhez hasonló módon fejlődjenek”.

A törvénytervezet szövege még a vita fázisában van, a törvényhozók és az érintettek elemzése és eszmecseréje után alakítják ki a végleges javaslatot.

Hirdetés

Előzmények