Lottócsaló spamelők a rács mögött

Becslések szerint százmillió eurót kaszált eddig hamis lottónyeremenyékkel csábító emailjeivel az a nigériai bűnbanda, amelyre tegnap csaptak le Dél-Spanyolországban az FBI és a spanyol rendőrség egységei. A sikeres akció az FBI eddigi legnagyobb fogása az emailes csalások elleni harcban. A most lekapcsolt társaság kivonásával, és a tőlük kiinduló szálak felgöngyölítésével a hatóságok reménye szerint jelentősen csökkenthető a jövőben a hasonló csalások száma.

A Nile kódnevű műveletben, amelynek előkészítése még 2003-ban kezdődött, száznál is több nyomozó vett részt. Az összehangolt akció során 166 lakásba hatoltak be egyidőben a rendőrök, kétezer mobiltelefont, 327 számítógépet, 165 faxkészüléket és 218 ezer euró készpénzt foglaltak le. Az ügynek eddig 310 letartóztatottja van.

A nigériai banda nem csak lottócsalásban utazott, körülbelül hatmillió "hagyományos" átverést is szétküldtek a világba, amelyekben például a Saddam Hussein iraki ex-diktátor családja által kimenekített mesés vagyont, vagy a New York-i World Trade Center romjai között megtalált rejtélyes aranykészletet óhajtották volna megosztani a potenciális áldozatokkal. A hatóságok közlése szerint – hihetetlen, de igaz – 45 országból több mint 20 ezren ültek fel hasonló elképesztő ajánlatoknak.

Azóta történt

Előzmények