Börtönbe került a nigériai e-mail-csaló

Két és fél éves letöltendő börtönbüntetést szabott ki egy nigériai bíróság egy nőre az ország eddigi legnagyobb internetes csalásának perében – értesült a Reuters. Amaka Anajemba a bíróság előtt elismerte bűnösségét, ennek köszönhette a viszonylag enyhe büntetést. Ez volt az első alkalom, hogy az igazságszolgáltatás komolyan fellépett az online világban csak "nigériai levél" néven emlegetett módszerrel szemben.

Anajemba és két társa 1995 és 1998 között nem kevesebb mint 242 millió dollárt csalt ki egy Sao Paolo-i banktól egy soha meg nem épült repülőtér finanszírozására az ország fővárosában, Abujában. Elfogásuk után mindhárom vádlott ártatlannak vallotta magát, e vallomását módosította most Anajemba a kedvezőbb ítélet reményében. Két férfitársának pere, akik kitartottak ártatlanságuk mellett, szeptemberben folytatódik.

A lagosi bíróság mostani ítélete áttörést hozhat a 2003-ban létrehozott Gazdasági és Pénzügyi Bűncselekmények Bizottságának (EFCC) munkájában. Becslések szerint Nigériában az e-mailes csalás annyira elterjedt és sikeres, hogy az ország bevételének jelentős részét – az olaj és a kakaó után – ez a bűnözési forma adja. A Transparency International listáján Nigéria a második legkorruptabb ország – a feketelistát Banglades vezeti. Ezen szeretne változtatni az említett szervezet, amely 2003 óta több mint 200 esetben indított eljárást internetes csalók ellen.

A sikeres letartóztatások nyomán az EFCC újabb forrásokat kapott a nigériai kormánytól. A gazdasági kabinet a jelek szerint rájött, hogy a bűnösök bíróság elé citálásából is tehet szert bevételre, Anajembát ugyanis a börtönbüntetés mellett 5 millió dollár megfizetésére is kötelezték, az EFCC pedig az eddigi letartóztatások során 200 millió dollárnyi vagyont foglalt le a gyanúsítottaktól.

Azóta történt

Előzmények