Újabb csapás: összehangolt FBI-akció a kalózok ellen

Kalózszerverekre csaptak le tegnap Hollandiában az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda emberei – adta hírül a Reuters. A „Site Down” kódnevű művelet célja az illegális szoftverek elosztásának első lépcsőjéül szolgáló nagy teljesítményű központok – úgynevezett topszerverek – lekapcsolása volt.

Az ügyben ellentmondó információk keringenek arról, hogy Magyarország is érintett-e a nemzetközi akcióban. Az FBI közlése szerint Hollandián kívül további 12 országban, Ausztráliában, Dániában, Dél-Koreában, Franciaországban, Izraelben, Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Oroszországban, Svédországban és Magyarországon csaptak le fájlkalózokra – ezt a hírt adta tovább az MTI is –, ezzel szemben az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója az akcióról összesen 10 országot említ, amelyek között nem szerepel hazánk. E pillanatig az IT.news sem értesült magyar szálról, ráadásul az első verziót tovább gyengíti Oroszország említése – persze nem lehetetlen, hogy az FBI-nak valóban sikerült lecsapni egy orosz kalózszerverre, de felettébb valószínűtlen.

A STOP! (Strategy Targeting Organized Piracy – szervezett kalózkodás elleni stratégia) programját még 2004 márciusában indította el az amerikai igazságügy, ennek keretében ez volt a második ilyen nagyszabású akció. A tavaly áprilisi „Fastlink” művelet során magyar szervereket is lefoglaltak a Fairlight nevű, három országban fizetős warezszervereket üzemeltető csoport után nyomozva.

A mostani akció a legfelsőbb szintű elosztószervereket célozta meg. Ezek olyan központi számítógépek, amelyeket kizárólag a folyamat elején használnak, fő céljuk az anyagok mielőbbi terjesztése. A szoftvereket feltörő kalózcsoportok ezekre a gigantikus kapacitású gépekre töltik fel az anyagaikat, majd ezeket különböző másolóemberek eljuttatják más hasonló gyűjtőhelyekre. A legnagyobb, a hálózat gerincét adó szerverek léte természetesen nagyon privát információ, de a kisebb szervekhez már hozzáférhetnek olyan személyek, akik az anyagot el tudják juttatni a közemberek számára is elérhető fájlcserélő hálózatokba. Az FBI már korábban hadjáratot hirdetett ezek ellen a szerverek ellen. A fájlmegosztással foglalkozó p2pinfo.hu oldal információi szerint az FBI-nak most sikerült beépítenie egy „Griffen” fedőnevű ügynököt a hálózatba, aki két ilyen szervert – „Lad” és „Chud” – is üzemeltetett. Állítólag ezek segítségével sikerült információt szerezniük sok szerverről és azok üzemeltetőiről.

Azóta történt

Előzmények