Pendrive-os áfa-trükközés

A röszkei vámhivatalnál kedden jelentkezett kilépésre egy szerb állampolgár az általa vezetett tehergépjárművel, a benyújtott okmányok alapján 1000-1000 darab 1 GB-os, valamint 2 GB-os pendrive-ot kivánt kiléptetni az országból. A pénzügyőrök a tételes vámvizsgálat megtartása mellett döntöttek, amelynek során kiderült, hogy az 1 GB-os pendrive-ból csupán 967 darab volt ténylegesen a gépjárműben, de azok is, és a nagyobb kapacitásúak is értéktelenek voltak. A szállított áruk nem tartalmaztak memóriaegységet, csak a gyakorlatilag filléres értékű külső héjszerkezet volt a csomagokban.

A feltételezett csalás valószínűleg az áfa eltüntetésére irányulhatott, ugyanis ha sikerül a határon a kiléptetés, akkor az "újratokozott" tárolóegységeket az EU-n belül a feketepiacokon "adómentesen" értékesíthették volna a gyanúsítottak.

A vámhivatal a műszaki árukat lefoglalta, valamint a közel 8 millió forintban megállapított adó- és társadalombiztosítási csalás miatt feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Irodája, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatala felé.

Azóta történt

Előzmények