Levadássza a zombikat a Symantec

A Symantec szerint a különféle biztonsági szoftverek párhuzamos futtatása jelenti a legoptimálisabb védelmet a felhasználóknak a sokrétű internetes támadások ellen. Ennek a filozófiának a jegyében adta ki a cég a Norton AntiBot nevű szoftvert, amely valós időben figyeli és semlegesíti a gépünket zombivá változtatni próbáló programokat. „Több millióra becsülhető a bottal fertőzött PC-k száma, melyek felhasználóinak nagyon nagy többsége nem is sejti, mi történik a háttérben a saját számítógépén. A Norton AntiBot a fogyasztók biztonságát erősítő és az ilyen alattomos veszélyeket megállító új eszköz” – magyarázta Gombás László, a Symantec magyar képviseletének biztonsági szakértője, mire is való az új termék.

A hagyományos vírusokkal és férgekkel ellentétben a mai botokra a lopakodás és a dinamizmus jellemző – állítja a Symantec. Ezek a programok titokban települnek a rendszerekre és távolról irányítható „zombikká” változtatják azokat, amelyekkel különféle akciókat – például spamküldés, DdoS-támadás stb. – hajthatnak végre a hálózat gazdái.

A Norton AntiBot állandóan fut a háttérben, és viselkedésen alapuló heurisztikus észlelőrendszert használ. Folyamatosan elemzi a fájlok és alkalmazások viselkedését, így képes a másként észrevehetetlen rosszindulatú programok nyomon követésére és kiirtására.

Azóta történt

Előzmények