Az internet halálát vizionálja egyik megteremtője


Vint Cerf 1974-ben

Vint Cerf, az internet egyik „atyja” a davosi Világgazdasági Fórumon tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy becslése szerint jelenleg a világ számítógépeinek körülbelül egynegyede áll bűnözők ellenőrzése alatt, akik az úgynevezett botnet-hálózatok segítségével (a rosszindulatú hackerek egy trójai programot juttatnak el a számítógépre, melynek segítségével átveszik felette az uralmat, majd ezeket a gépeket hálózatba szervezve illegális akciókhoz használják fel – a legismertebb módszer az, hogy ilyen hálózatokon küldik szét a kéretlen leveleket, de adathalászatra is alkalmazzák őket) saját céljaikra használják fel a vétlen felhasználók gépeit. Ez az állapot és a trend lehetséges jövőbeni erősödése akár a világháló létét is veszélyeztetheti, hiszen a gépek fertőzöttsége a biológiai járványokhoz hasonló sebességgel terjed: jelenleg a világon található körülbelül 600 millió számítógépből 100 és 150 millió közöttire teszik az illetéktelenek által megfertőzött eszközöket, melyek botnet-hálózatok részei.

Cerf szerint meglepő, hogy a net még nem omlott össze, mindez a rendszer hallatlan rugalmasságát bizonyítja. A probléma megoldására és az internet jövőjének biztosítására már szerveztek egy szakértőkből álló csapatot, melynek tagjai Cerf mellett Michael Dell, a róla elnevezett cég alapítója, Hamadoun Toure a Nemzetközi Távközlési Unió főtitkára, John Markoff, szakértő és Jonathan Zittrain, az Oxfordi Egyetem professzora. A megoldást épp az nehezíti, ami az internet egyik nagy vívmánya: az anonimitás, melynek korlátozása épp a rendszer egyik fontos alapelvét rombolná le, ezért roppant érzékeny terület. Emellett a forgalomban lévő operációs rendszerek biztonságosságának növelése javítana a helyzeten, hiszen – hozta példának John Markoff a The New York Times-ban – a Windows eddigi rendszerei nem állították túl nehéz feladat elé a bűnözőket, s bár láthatólag sokat javult ilyen téren a Windows legújabb változata, a Vista, az illegális másolatok terjedése lerontja az esélyeket, hiszen kiderült, hogy ezek a feltört operációs rendszerek trójai programokkal fertőzöttek, melyeket a felhasználó már telepítéskor feltesz a gépére. Michael Dell egy lehetséges megoldásként felvetette, hogy a jövőben kifejlesztendő, az internetezésre alkalmazott, „egyszer használatos, virtuális PC-k” sokat segíthetnének a bűnözők elleni küzdelemben.


Egy botnet-hálózat vázlata
Forrás: www.kfki.hu

Hamadoun Toure szerint ez egy „háború”, melyet csak úgy lehet megnyerni, ha az érintettek – a szabályozó testületek, a kormányok, a távközlési cégek, a szoftver- és a hardvergyártók, valamint a felhasználók – mindannyian összefognak a közös célért.

Habár a beszédet értékelő lapok többsége eltúlzottnak találja Cerf minősítését – legalábbis egyelőre még –, amikor apokaliptikus víziójában az internet „végromlásáról”, katasztrófahelyzetről beszél, azt minden szakértő elismeri, hogy a világháló egyik legfontosabb kérdését vetette fel az „alapító atya” Davosban.

Azóta történt

Előzmények