Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • paramparya

  őstag

  Hát igen, lenne mit javítani, az emberek tájékozottságán is, mert az enyémen biztos nincs semmi sz@r, de ezzel sokan ellenkezőleg vannak, és nem is tudnak róla... :U

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Úgy látszik attól, hogy valaki 30 éve nagyot alkotott, ma már joga van idiótának lenni.
  Pont elég lenne rendberakni a windowsokat. Minden más csak tüneti kezelés és csak a jogok korlátozására jó.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • prom3theus

  csendes tag

  Azért nem tartom annyira alaptalannak ezt a kijelentést. Tök mindegy ki vagy mi vagy kik vagy mik az okai annak, hogy olyan az Internet ma, amilyen, a lényeg ettől nem fog megváltozni, attól még ha ez a tendencia megmarad, 2-3 éven belül az Internetre kötött gépek 60-70%-a legalább egy botnet részét fogják képezni. Az Internetből sajnos túl könnyű volt túl jó bizniszeket csinálni, az emberi leleményesség pedig határtalan - ami igaz az olyanokra is, akik ma spam-eket küldenek szét a hasonló féregemberek adta botneteken keresztül.

  Fölösleges mindenből elsőként vallásháborút indítani. A programozási nyelvek legalább annyira okolhatóak a mai állapotért, szimplán azzal, hogy gyorsabban fejlődnek mint ahogy az emberek (programozók) 80%-a azt valójában követni tudná (az oktatásról nem is beszélve, és nem csak idehaza). Ezért rohanó világban a minőségen spórolnak a legtöbbet a megrendelők. Erről eleve a piaci verseny tehet. Ha azt mondom valakinek: hibátlan és biztonságos szoftvert írok neki 2 hónap alatt 4-500e Ft-ért, akkor leköp, elmegy egy olcsójánoshoz aki szarul, de 2 hét alatt megcsinálja tizedannyiért.

  Úgyhogy ez messze nem a vindózról szól kizárólag. Az csak egy nagyobbacska változó, de még nem is a legnagyobb. A legnagyobb változó a fogyasztói társadalom. Ez pedig csak enyhe jóindulattal mondható változónak, mert inkább konstans ugyebár. Szóval a lényeg tömören: a világ van elk**va, az Interneten pedig ez is megjelenik, mint mindenen amúgy ha megfigyeled.

  Dobai Csaba >> http://www.php-sparcle.hu/

 • moonman

  titán

  a Windowst eléggé rendberakták, csak a sok balfasz most arra hivatkozva szidja, hogy lassú meg túl biztonságos. szerinted ki a hüje a felhasználó vagy a számítógép?

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  A számítógép biztosan nem hülye, az az utasításaid és nem az álmaid szerint működik.
  Kíváncsi lennék, mennyi felesleges dolgot rak fel alapértelmezés szerint egy windows install. Pl. otthoni egyedülálló gépre felrakja-e az ms networks klienst, nyomtató és fájlrendszer megosztást?
  Az se normális elvárás, nem is jött be, hogyha majd az ms kiad egy újabb verziót, mindenki hanyathomlok rohanni fog sok pénzért frissíteni. Elég sok régi gép van a neten, amivel bajok lehetnek.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • shev7

  veterán

  Ugye alapjaban veve a hozzanemertokkel van a problema:

  ''Pl. otthoni egyedülálló gépre felrakja-e az ms networks klienst, nyomtató és fájlrendszer megosztást?''

  Ha valaszthato lenne a komponensek telepitese, vajon hany hozzanemerto rakna fel mindent, ''jo lesz az meg valamire'' alapon.

  Egyszeruen el kell fogadni, hogy a tarsadalom nagy resze nem ert a gepekhez, viszont hasznalni ''muszaj'', ha ok nem tudjak egvedeni a sajat gepuket, akkor maskent kell megoldani. Nem lehet mindenki olyan zseni mint te.

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Bizonyára igazad van, majd megnézek ismét egy default xp installt.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • cherockee

  aktív tag

  Úgy látszik manapság a névtelenség homályában bárki bárkit leköphet, még olyant is aki már azért letett valamit az asztalra...
  Pont elég lenne rendberakni a windowsokat, ez tény, és tüneti kezelés, ez is tény, de legalább valaki felhívja rá a figyelmet, nem pedig azt hazudja: ''A mi termékünk biztonságos.''
  Mellesleg nem vagyok a személyiségi jogok ellensége, de azért a rohadt nagy demokráciákat mindig elvitte a fene, mert a leghülyébbek szava is pont annyit ért, mint a legnagyobbaké...mert ugye névtelenség, mindenki egyenlő (az egyenlőbbek meg ugye mindent toolélnek)...hurrá, aki elsőként meglátja a lovasokat, szóljon.

 • cherockee

  aktív tag

  egyetértek, csak még hozzátenném, hogy már eleve úgy oktatnak, hogy tényként elfogadtatják veled: optimizálni nem kell tudni, majd fejlődik a technika, majd kitalálunk valamit, nem kell nagyon okosnak lenni, csak még eladhatóan okosnak, nem kell kitalálni a spanyol viaszt, csak még az éppen szépen csomagolható sz@rt, olcsón és gyorsan...

  másik, hogy senkinek se érdeke megállítani a spameken keresztül reklámozó lobbikat, ahogy a benzint is még egy ideig rágjuk majd...

 • cherockee

  aktív tag

  ha belegondolsz, tényleg az a gond, hogy az emberek nem értenek a számítógéphez. Szokás mondani hogy a vezetéshez kell jogsi, a gyerekcsináláshoz nem...gépekhez se. talán egy normálisabb oktatás megoldaná, lobbik nélkül...de semmiképpse egy világmegváltó linuxroham.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Ha tudnád, milyen apróságokat kell csak megcsinálni ahhoz, hogy a zombi gépek darabszáma 1/50-ed részére csökkenjen.. Elég néhány fontosabb portot szűrni a szolgáltatói edge routerekben. Ezt a három sort kell belerakni egy cisco router access listjébe és betenni az acc-ket az interfészek konfigjába:
  deny tcp any any eq 445
  deny tcp any any eq 135
  deny tcp any any eq 139

  Ezzel töredékére lehet csökkenteni a zombi gépek darabszámát. Ez személyes tapasztalat. Mondd már, melyik szolgáltató nem ér rá 3 percet áldozni a rendszergazdák idejéből??? (és ha van másik 1-2 órád, akkor még jobb szűrőlistát lehetne csinálni, ami még több támadást megfog.)

  Azt elismerem, a maradék 2-4% zombi pc eltüntetése már sokkal-sokkal komolyabb erőforrásokat igényel, de mindenkinek kötelessége megoldani. Mégse teszik.

  Úhogy elégedetlen vagyok a windowsok (elsősorban a régebbi windowsok) default installjával, a szolgáltatói és az előfizetői hozzáállással is. Ezen a leggyorsabban a szolgáltatók tudnak változtatni. Ja, és a hasonlatodnál maradva: a szolgáltatóknál elvárható lenne, hogy a műszaki kérdésekben felelős (csúnya idegen szóval) senior architect-nek legyen már jogsija a routeréhez...

  (mielőtt hetekig tartó országos flame kerekedik, megismétlem: nem az ideális megoldást adtam meg, nem az egyetlen megoldást adtam meg, adtam egy lehetséges megoldást a sok közül, ami a tapasztalatom szerint sokat segít. A kezelhetetlen zombiáradatból egy kezelhető mennyiségű zombipc darabszámra csökkenti a problémát.)

  [Szerkesztve]

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • moonman

  titán

  és soha többé nem működne semmiféle fájlmegosztás. gratulálok.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Ha az a feltételezésed, hogy egy üres access listbe kell beleírni, aminek default deny van a végén, akkor nemcsak a filemegosztás nem működne utána, hanem nagyjából semmi sem.
  Ha az a feltételezésed, hogy csak a filemegosztás nem működik, ergo vannak szolgáltatások, amik igen, abból következik, hogy nem üres access listbe került bele, hanem hozzáfűzték egy létezőhöz, aminek a végén nyilván lenni kell megfelelő permit utasításoknak is.

  Az eredeti postban volt egy permit is a végén, de nem tudtam eldönteni, hogy hogy jobb, ha benne hagyom és azért szóltok, hogy access lista közepén permit any any van, vagy szerkesztem a hozzászólást és kiveszem. Egyik verzióm se jött be.

  Életből vett, használatban levő példa.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • FTeR

  addikt

  max olyan létezik, h szerinted fölösleges. ez már rögtön felveti a kérdést, h mire alapozod a feltételezésed.
  xptől kezdve azért vették ki a komponensválasztót, mert a korábbi változatokban az jelentette a legnagyobb problémát, h nagyon gyakran sírni kezdett a telepítő cd után, ami elég fusztráló volt, mivel sok esetben nem volt kéznél a lemez.
  több száz gigás winyókat lehet már ocsóért kapni, szal az os pár gigája csak azt zavarja, aki feltétlen bele akar kötni valamibe.
  egy kellően biztonságosra konfigurált gép, már fusztrálja a felhasználót. mindenki tudja, h a legbiztonságosabb géphasználat az, ha nem használjuk, de talán könnyű belátni, h ez nem megoldás.
  visátba berakták ezt az UAC-ot. egy ehhez hasonló megoldás pl osx-ben régóta van. a gond csak az, h szakmai oldalról hiába gondoljuk biztonságosnak, ha júzernek az lesz az első dolga, h rákeres a neten a mikéntjére és kikapcsolja, mert úgy idegesíti.
  az xp-ben nem azért nincs rendes tűzfal, vagy vistában nem azért nem szűr kifele, mert az ms-nél nem normálisak a fejlesztők, hanem azért mert a statisztika szerint így biztonságosabb. ha egy tűzfal kifele is szűr, akkor szerencsétlen felhasználónak nem fog ''működni az internet'' és ha van kis sütnivalója, akkor kikapcsolja a tűzfalat. így egy csak befele szűrő még mindig biztonságosabb, mint a kikapcsolt. akinek meg több kell, az tesz fel magának sajátot.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Engem nem zavar, hogy mivel szórja tele a diszket, az valóban bagó. Az nem mindegy, hogy ebből alapértelmezés szerint mennyit indít el. Kutyát nem érdekli, hogy felrak 2 megabájtban egy file sharing clientet, ha nem fut.

  Sok olyan ismerősöm van, akit nem zavar a kellő biztonság. Az ismerősök között van windows user is.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

Hozzászólok Aktív témák