Lekapcsoltak egy gigászi zombihálózatot

dangerA spanyol hatóságok letartóztattak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy kiterjedt ún. zombihálózatot építettek ki megfertőzött számítógépekből, melyet aztán különféle bűncselekmények végrehajtására használtak fel. Az általuk irányított botnet, a Mariposa (spanyolul: pillangó) több mint 13 millió egyedi IP-címet számlált, és ezzel valószínűleg a legnagyobbak között volt. A bővebb tájékoztatást mára ígérő rendőrség szerint a világ 190 országában találtak fertőzött gépeket, magánfelhasználóknál, iskolákban, közintézményekben, az 1000 legnagyobb vállalat több mint felénél, illetve legalább 40 pénzügyi szervezetnél.

A zombihálózatra egy IT-biztonsági cégekből és szakemberekből álló akciócsoport, a Mariposa Working Group szállt rá. „Ronda egy példány volt, ezért arra jutottunk, hogy le kell kapcsolnunk. A fejét kellett levágnunk” – mesélte az AP-nek Chris Davis, a botnetet tavaly májusban felfedező Defense Intelligence vezetője. A csoportnak december 23-án sikerült lekapcsolnia a hálózatot irányító szervereket, az üzemeltetőkről összegyűjtött információkat pedig átadták a spanyol és egyesült államokbeli hatóságoknak.

A számítógépeket „beszervező” rosszindulatú program kezdetben a Microsoft Internet Explorer ismert sebezhetőségeit kihasználva terjedt weboldalakon (illetve chatkliensekben szétszórt linkeken) keresztül, aztán fájlcserélőkön és USB-kulcsokon is felbukkant. A szoftver kódját gyakran, nem ritkán kétnaponta módosították, hogy a vírusirtókon nagyobb eséllyel át tudjon jutni. A Mariposa még ma is terjed, de a kompromittált gépeket irányító szerverek nélkül nem tud kárt okozni, és ha a kód sem frissül, idővel egyre több antivírus fogja felismerni. A program a bűnözők számára értékes információkat – jelszavakat, bankkártyaadatokat stb. – gyűjtött, ezen túl DDoS-támadások levezénylésére használták.

A botnet feltételezett ötletgazdáját, egy Netkairo és hamlet1917 becenéven ismert férfit januárban fogták el Bilbaóban, két társát pedig a múlt héten. A hatóságok dolgát megkönnyítette, hogy a bűnözők elővigyázatlanok voltak, és a valós nevükön regisztrálták a központi irányítószerverek doménjét. A gyanúsítottak „hétköznapi emberek, akik számítógépes bűnözéssel rengeteg pénzt kerestek” – idézte az AP a spanyol hatóság egyik illetékesének szavait.

Azt, hogy a bűnözők mennyi pénzhez jutottak a zombihálózatnak köszönhetően, nem közölték. A szerverek lekapcsolásában részt vevő Panda Security szerint az egyiküknél a letartóztatásakor 800 ezer felhasználó személyes adatait találták meg. Szakértők azt mondják, hogy a Mariposa az eddig lekapcsolt botnetek legnagyobbika volt, és egyben figyelmeztetnek: fennáll annak a veszélye, hogy az esetleges további bandatagok ismét felélesztik.

Azóta történt

Előzmények