Újabb cracker bukott le a Mariposa-ügyben

Az FBI tegnap jelentette be, hogy nemzetközi együttműködés eredményeképp 10 nappal ezelőtt letartóztattak egy szlovén férfit, akit azzal vádolnak, hogy részt vett egy zombihálózat kiépítésében és működtetésében, melyben több mint 12 millió számítógép fertőződött meg, köztük nagyvállalatok és bankok gépei is. Az „Iserdo” néven ismert 23 éves fiatalembert a szlovén rendőrség vette őrizetbe, miután az FBI-jal és a spanyol hatóságokkal folytatott nyomozásuk eredményt hozott.

Iserdo letartóztatása annak a nagyszabású akciónak a része, melyet a bűnüldözők körülbelül öt hónapja kezdtek el, amikor a spanyol rendőrség felszámolta az úgynevezett Mariposa botnetet. A Mariposa (spanyolul: pillangó) több mint 12 millió egyedi IP-címet számlált, és ezzel valószínűleg a legnagyobbak között volt, ugyanis a világ 190 országában találtak fertőzött gépeket, magánfelhasználóknál, iskolákban, közintézményekben, az 1000 legnagyobb vállalat több mint felénél, illetve legalább 40 pénzügyi szervezetnél.

Az illetékesek nem kívánják felfedni a cracker valódi nevét, sem azt, hogy pontosan mi is a vád ellene, mivel Jeffrey Troy, az FBI kiberbűnözés elleni részlegének igazgató-helyettese szerint – bár nagy áttörésnek nevezte Iserdo elfogását – a nyomozás még folytatódik, várhatóak még további letartóztatások is: „Hogy egy hasonlatot mondjak: mintha egy olyan betörőt kaptunk volna el, akinél megtaláltuk a feszítővas mellett a környék leggazdagabb házainak tervrajzait is” – jellemezte a helyzetet Troy.

Annyit azért elmondtak, hogy kiemelkedő képességű informatikus valószínűleg árulta is az általa írott kártékony kódot, s az is lehetséges, hogy külön összegért tovább is fejlesztette azt a megrendelőknek. Erről nincsenek hivatalos információk, de bizonyos lapok azt állítják, hogy az alapcsomag 500 dollárba került, míg a fejlettebb verzió körülbelül 1300 dollárba. A Pandalabs blogja, akik már korábban, a spanyol letartóztatottaktól származó információk alapján felfigyeltek Iserdóra (alább látható egy képernyőkép a cracker oldaláról, mely fél éve készült), egy hasonló árakat tartalmazó listát közöl.

iserdo
Forrás: Pandalabs blog

Azóta történt

Előzmények