A Microsoftnak hála kevesebb spam jöhet

Hirdetés

Győztesen került ki a Microsoft a legújabb spamháborúból: egy virginiai bíróság helyt adott Redmond keresetének, így a napokban összesen 277 domént kapcsoltak le az internetről. A szoftvercég korábban hónapokon keresztül nyomozott a kéretlen leveleket tömegesen küldözgető hálózat után, a vizsgálatokba beszállt a Washingtoni Egyetem, a Shadowserver alapítvány és a Symantec biztonságtechnikai vállalat is – tudósít a BBC.

A kártékony internetcímek a Waledac botnet néven ismert zombihálózatot menedzselték, mely a kutatások szerint mintegy 651 millió spam kiküldéséért volt felelős tavaly december 3-a és 21-e között csak hotmailes fiókokra – ha a teljes terepet szemléljük, ez a szám akár másfél milliárd kéretlen levelet is jelenthetett naponta. A domének felfüggesztésével akár 90 ezer számítógép szabadulhat fel a botnet alól, vagyis ezek a PC-k többet nem küldenek ki kéretlen üzeneteket szerte a világba – legalábbis a Waledac nevében nem. A sikeres akció mindenképpen érezhetően csökkenti majd a spamek számát, hiszen a nevezett zombihálózat az Egyesült Államok top 10-es listáján szerepelt.

A domének ellehetetlenítése természetesen nem jelenti azt, hogy a fertőzött rendszerek egy csapásra meggyógyulnak: a botnet tagjain továbbra is garázdálkodnak kártékony programok, csupán az utasításokat kiosztó rendszerrel vesztették el a kapcsolatot. A Microsoft arra kéri a felhasználókat, gondoskodjanak a megfelelő vírusvédelemről, rendszeresen futassák a káros szoftverek után kutató szkennereket.

Azóta történt

  • Lekapcsoltak egy gigászi zombihálózatot

    A Mariposa a világ 190 országában fertőzött meg gépeket, melyekről a bűnözők által használható bizalmas adatokat gyűjtött. Három gyanúsítottak tartóztattak le.

  • Ázsiai bérmunkásokat alkalmaznak a nyugati spammerek

    A belépési kódok megfejtésének időigényes és unalmas munkájára a bűnszervezetek olcsó ázsiai munkaerőt toboroznak.

  • 1994. április 12.

    A Laurence A. Canter és Martha S. Siegel által alapított arizonai ügyvédi iroda elküldi az első intézményesen előkészített és terjesztett kéretlen reklámlevelet (spam) több Usenet-hírcsoportra. Magát az akciót is hatalmas felháborodás fogadta, de azt még inkább, hogy Canter nem bánta meg az akciót, sőt büszkén jelentette ki 2002-ben, hogy kiváló marketinghúzás volt, és újra megtenné. A „spam” elnevezést egyébként a Monty Python egyik jelenetére vezetik vissza.

Előzmények