Havonta hárommillió PC-t is megfertőzhetett a cracker hálózata

Hirdetés

Az akciót irányító holland hatóságok tegnap tájékoztatták a közvéleményt is arról az akcióról, melynek végeredményeképp október 26-án Örményországban letartóztattak egy 27 éves férfit, akit egy hatalmas zombihálózat üzemeltetésével vádolnak. A nyomozók szerint a férfi alaposan gyanúsítható azzal, hogy ő működtette a Bredolab néven ismert botnetet, amely webes felületről (drive-by download támadás), illetve spamként érkező e-mailekben található linkek mögött lévő oldalakról megfertőzte a védtelen windowsos gépeket. A becslések szerint óriási hálózatról van szó: világszerte körülbelül 30 millió fertőzött gépről beszélnek, s a zombigépek száma akár havonta 3 millióval is gyarapodhatott. A Bredolab 2009 végi adatok szerint naponta 3,6 milliárd spamet küldött szét a világba.

A hight-tech bűnözés ellen létrehozott holland szerv (THTC) a projektben együttműködött egy holland hosztingszolgáltatóval, a holland törvényszéki vizsgálóintézettel, a Fox-IT internetes biztonsági céggel, valamint az informatikai vészhelyzetek megoldására szakosodott speciális egységgel. A közös munka eredményeképp sikerült ellenőrzésük alá vonniuk és lekapcsolniuk az internetről 143 olyan, a LeaseWeb, Hollandia (és Európa egyik) legnagyobb hosztingcége által használt szervert, melyet a Bredolab már megfertőzött.

A cracker már akció közben rájött, hogy keresik, ezért igyekezett visszavenni a botnet felett a teljes irányítást, majd amikor ez nem sikerült, akkor 220 ezer számítógép segítségével túlterheléses támadást indított a LeaseWeb gépei ellen. Ezt a támadást úgy tudták megállítani, hogy három, Párizsban működő szervert leválasztottak az internetről.

Azóta történt

Előzmények