Masszív támadás több mint háromszáz weboldal ellen

A CIA, az Ericsson, a Mozilla, a PayPal, a Yahoo és több száz egyéb szervezet, illetve vállalat online felületei meglehetősen sajátos, már-már megmagyarázhatatlan kibertámadást kénytelenek elszenvedni az utóbbi napokban. A folyamatosan érkező számításigényes lekérések milliói az oldalak SSL-portján keresztül áramlanak befelé, de szerencsére eddig nem okoztak komolyabb problémát.

Az önkéntesekből biztonsági szakemberekből álló Shadowserver Foundation kutatói úgy vélik, az egy hete tartó attakhullám mozgatórugója a Pushdo vagy Pandex néven ismert botnet kódjában történt változtatás lehet. Steven Adair, az alapítvány munkatársa masszív támadásról ír: teljesen váratlanul ugrott meg a forgalom, jelenleg is milliónyi kérés érkezik több százezer IP-címről. Az erősen korlátozott sávszélességgel gazdálkodó, mindössze pár száz vagy ezer kéréshez szokott weboldal üzemeltetői így komoly nehézségek elé nézhetnek.

A Shadowserver szerint a folyamat nem elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadásra utal. A zombik felállítják az SSL-kapcsolatokat, lekapcsolódnak majd elölről kezdik az egész műveletet, de közben nem próbálják meg bombázni az oldalt csomagokkal, gyakorlatilag nem csinálnak semmit sem. Eddig 315 felület szerepel az alapítvány veszélyeztetettségi listáján.

Azóta történt

Előzmények