Kerüljük el a digitális hidegháborút!

Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke ma felszólalt Brüsszelben, az Európai Parlamentben (EP) tartott kerekasztal-beszélgetésen, melynek témája az internet irányításának jövője volt.

Az alelnök asszony örömét fejezte ki, hogy az EU politikusai végre kellő súllyal kezelik a közösség számára rengeteg hasznosat hozó digitális világot, mivel véleménye szerint Európa jövőjének is a digitális gazdaság a legfontosabb eleme.

Ezek után rátért arra, ami a dubaji távközlési kongresszus fő témája is volt: az internet irányításának, szabályozásának jelenlegi modelljére, illetve a reformtörekvésekre. Neelie Kroes elmondta, hogy a mostani, többszereplős irányítás olyan nyitottságot, átláthatóságot hozott az internet világában, mely az élet más területein nem tapasztalható: a kormányzatoknak csak részleges befolyásuk van a virtuális világban zajló eseményekre.

Egy kis időnek el kellett telnie, mondta az alelnök asszony, míg a kormányok felismerték az internet fontosságát, ám ekkor jó pár helyen rájöttek arra is, hogy számukra ez a nyitottság és átláthatóság nem felel meg, és jelenleg ezek az államok arra törekszenek, hogy a hagyományos szabályozási modellt érvényesítsék itt is. Vagyis a többszereplős szerkezetet leváltva inkább hierarchikusan és nemzetállami szinten kívánják irányítani, felügyelni az internetet.

Más kormányzatoknak, főként a szegényebb országok politikusainak is vannak kifogásaik, akik azt mondják, hogy az Egyesült Államoknak indokolatlanul van kiemelt szerepe a szabályozásban, és ők szívesebben bíznák ezt nemzetközi intézményekre, például az ENSZ-re.

Nem szabad engedni

Ezek komoly kifogások, és az általános bizalmatlanság légkörében elvezethetnek egy digitális hidegháborúhoz, és ezt mindenképpen el kell kerülni Neelie Kroes szerint. Dubajban az Európai Unió államai egységesen a jelenlegi, többszereplős modellt támogatták, és ebből nem engedtek. Az EU nem akarja, hogy a kormányok irányítsák a netet, de azt sem, hogy egy olyan szervezet, mint az ITU (Nemzetközi Távközlési Unió). A nemrég megalkotott kiberbiztonsági stratégiában is az szerepel, hogy nem szabad megengedni, hogy az egyes kormányok cenzúrázva, szűrve biztosítsák a hozzáférést, és a megfigyelést sem lehet eltűrni. Ugyanakkor nem hagyhatjuk, hogy az internet széttöredezzék nemzeti intranetekre – jelentette ki az alelnök asszony.

Neelie Kroes végezetül négy pontban foglalta össze az általa képviselt legfontosabb alapelveket az internet irányítása kapcsán:

  • a net nem lehet civilizációs küzdelem helye, tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy az internet használata nem a nyugatiak előjoga, el kell fogadni kulturális különbségeket
  • a többszereplős modell jó, de lehetne sokkal jobb is, ennek kulcsa, hogy a résztvevők együttműködésének minősége javuljon, és ebben aktív szerepet kell vállalni a kormányoknak is – Neelie Kroes üdvözölte az ICANN azon törekvését, hogy globális szervezetté kívánnak válni, ugyanis a lehető legtöbb országot, régiót be kell vonni a közös munkába
  • a diplomatáknak fel kell ismerniük az internet fontosságát egy adott ország életében, és minden erejükkel arra kell törekedni, hogy a net áldásai mindenhová eljuthassanak és az egységes, globális világháló erősödjék
  • Európának is ki kell dolgoznia a saját vízióját az internetről, hogy értékeit megőrizve vegyen részt a globális közösségben

Zárszóként Neelie Kroes közölte, hogy a következő hónapokban a fentiek érdekében végzett munkájának szenteli idejét.

Azóta történt

Előzmények