Európa fejlessze ki az 5G-s mobiltechnológiát!

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes ma bejelentette, hogy az unió újabb 50 millió eurós forrást biztosít arra, hogy a szakemberek 2020-ra kifejlesszék a a GSM-et, az UMTS-t és az LTE-t követő, következő generációs (5G) mobilos adatátviteli technológiát, és ezzel kontinensünk újra visszavegye a vezető szerepet ebben a szegmensben: „Azt akarom, hogy az 5G-t az európai ipar alkossa meg, európai kutatásokra alapozva, európai munkahelyeket teremtve – és hogy ne csak szájtépés legyen mindez, pénzzel is támogatjuk e cél megvalósítását” – mondta az alelnök asszony.

A fejlesztés alapja, hogy előrejelzések szerint 2020-ban a 2010-es mennyiségnek a 33-szorosa lesz a mobilos adatforgalom, és a jelenlegi trendek alapján az valószínűsíthető, hogy a fogyasztói számítástechnikában a vezeték nélküli interneteléréssel rendelkező, mobil eszközök (okostelefonok, táblagépek stb.) lesznek a meghatározóak. Neelie Kroes közleményében utal több olyan, már most zajló projektre is, melyek célja az 5G-s környezet megteremtése. A kutatásokat szolgáltatók (British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefónica, Portugal Telecom), gyártók (Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Nokia Siemens Networks, Thales Communications), valamint egyéb érdekelt nagyvállalatok (SAP, BMW) is támogatják. Az EU 2007 és 2013 között 700 millió euróval támogatta a jövőbeli hálózatok kialakítását célzó kutatásokat, és ennek az összegnek a felét a vezeték nélküli technológiák továbbfejlesztésére szánták.

A közlemény a METIS-t említette meg, akik tavaly 16 millió eurót nyertek el arra, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, amelyek:

  • a mostaninál ezerszer nagyobb adatforgalmat tudnak kiszolgálni
  • tízszer-százszor több hálózatra csatlakozott eszközt képesek kezelni
  • tízszer-százszor gyorsabb adatáramlást biztosítanak az átlagfelhasználónak (videó)
  • megtízszerezik az akkumulátorok egy feltöltéssel elérhető üzemidejét
  • illetve ötödére csökkentik a sávszélességigényt

Azóta történt

Előzmények