Kősziklára épít a Sun

A Sun Microsystems jól halad a várhatóan jövőre piacra kerülő Niagara mikroprocesszor utódjainak fejlesztési munkálataival – közölte a héten a vállalat. Már készül a chip második generációs változata és a – kifejezetten nagy teljesítményű adatbázis-rendszerekhez szánt – Rock névre keresztelt leszármazott. Amint Scott McNealy elnök-vezérigazgató közölte: mindkét új lapka végleges tervei – az azokat tároló mágnesszalagokról elnevezett ún. tape-out – elkészülnek még az idén, a kész chipek pedig 2008-ban landolnak a cég szervereiben.

Addig azonban még megjelenik a Niagara. Ez a chip kifejezetten a hálózati adatforgalom feldolgozását lehetővé tevő alkalmazások kiszolgálására készül, és többek között web- és alkalmazásszerver-szoftverekre lesz optimalizálva. Érdekessége, hogy a vállalat ún. CMT (Chip Multi-Threading) koncepciójához híven nyolc – egyenként négy programszál feldolgozására képes – processzormagot tartalmaz egy lapkán, így összesen 32 szál egyidejű kezelésére képes.

A Sun már számos niagarás tesztrendszert épített, melyek közül egy Solaris 10 operációs rendszert futtató működő változatot most is bemutatott. A chip masszívan párhuzamos végrehajtási képességének kihasználása érdekében a szoftvereket optimalizálni kell, e munkafolyamat előmozdítására még az idén 40-50 gépet bocsátanak a fejlesztők rendelkezésére.

A Niagara 90 nanométeres csíkszélességgel készül, míg második generációs változata, a Niagara II, valamint a Rock már 65 nanométeres lesz. A fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően több áramkör helyezhető el egy azonos méretű szilíciumlapkán.

Azóta történt

Előzmények