Ingyenes Solarisszal hódítana a Sun

A Sun Microsystems nagyjából 500 millió dollárt költött Solaris operációs rendszere legújabb verziójának fejlesztésére, a szoftvert mégis ingyenesen bocsátja a felhasználók rendelkezésére. A vállalat reményei szerint a stratégia nem csupán új híveket toboroz majd a rendszer számára, hanem fejlesztőket is. Egyedül a terméktámogatásért kell majd fizetni – ezt a szolgáltatást általában a Sun által megcélzott vállalatok veszik igénybe.

A Sun elnök-vezérigazgatója szerint a piaci térhódításra számos módszer kínálkozik. „A Hewlett-Packard olcsón adja nyomtatóit, és rengeteg pénzt keres a patronokon; a Gillette osztogatja a borotvát, és sok pénzt keres a pengéken” – mondta Scott McNealy.

A Solaris korábbi verziói több száz – de a számítógépes rendszer felépítésétől függően akár több ezer – dollárba kerültek. Az ingyenes Solaris 10 – melyet a vállalat ma mutat be, de csak januártól forgalmaz – közel 600 újítást tartalmaz, és fut a Sun, az Intel és az AMD processzorain is – beleértve a 64 bites Opteron chipeket is.

A Solaris 10-ben sokan a Linux versenytársát látják. Elemzők szerint a Sun viszonya a nyílt forrású rendszerhez zavaróan ellentmondásos: miközben a jövő operációs rendszereként felkarolják, komoly riválist is látnak benne, ez a kettős üzenet pedig olyan benyomást kelt, mintha a vállalat nem tudná, mit is akar.

A Sun egyébként korábban azt ígérte, hogy megnyitja a Solaris forráskódját, ám hogy erre mikor kerül sor, egyelőre nem tudni. A Solaris 10-en módosítás vagy újrafordítás nélkül futtathatók a Linuxra írt programok.

Azóta történt

Előzmények