Sun-kedvezmények az oktatásnak

A digitális szakadék áthidalása, azaz a technológiailag elmaradottabb régiók felzárkóztatása kiemelt téma volt a Sun Microsystems által szervezett ez évi Oktatási és Kutatási Világkonferencián. Egyik területen sem olyan széles és mély ugyanis a digitális szakadék, mint éppen az oktatás területén. A fejlesztési projekt támogatásával a Sun olyan neves it-vállalatokhoz csatlakozik, mint az AMD, a Google, a Motorola, a Samsung és a News Corp. A bejelentést Scott McNealy, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója tette a konferencia utolsó napját megnyitó beszédében, és hozzátette, hogy a Sun a szükséges eszközök és technológiák elérhetővé tételével kívánja segíteni azokat, akik a szakadék másik oldalán rekedtek.

– A különbségeket – azok további növelése helyett – csökkentenünk kell. Mivel a jobb anyagi körülmények között élőktől nem lehet elvárni, hogy ne használják ki azonnal az új technológia adta lehetőségeket, de még azt sem, hogy legalább lassabb ütemben vegyék át azokat, számomra nyilvánvaló, hogy a szűkösebb körülmények között élők minél szélesebb körében kell az új technológiákat elérhetővé tennünk – hangoztatta McNealy.

Hirdetés

StarOffice a százdolláros notebookon

Ezután McNealy az oktatásügyből vett példákkal illusztrálta, hogyan lehetnek a technológia legújabb vívmányai segítségünkre a digitális szakadék megszüntetésében. A tankönyvek népszerűsége egyértelműen csökken. Az átlagos tankönyv ára már meghaladja a száz dollárt, így ezek fölött nem csoda, hogy eljárt az idő. A jövő egyértelműen a webes tanfolyamoké – mondta.

A Sun első embere ígéretet tett arra is, hogy a tervezés alatt álló százdolláros noteszgép minden példányához mellékelik a cég StarOffice irodai alkalmazáscsomagjának egy példányát. Hangsúlyozta, hogy a nyílt forráskódú termékek – mint például az OpenSolaris és a Firefox – jelentik a jövőt.

Olcsóbb szoftver és kliensgép

A másik bejelentés a Sun Ray 170 ultravékony kliensgépekre és a Sun Ray szerverszoftverének 3-as verziójára vonatkozott, amelyekhez korlátozott ideig – március 31-ig – jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá az egyetemek és a kutatóintézetek. A szoftver ezen kívül még új funkciókkal is gyarapodott és támogatja a Solaris, valamint a Linux operációs rendszert, így a Sun Ray kliens ott is alkalmazható, ahol a környezet az asztali gépekig bezárólag Linux-alapú. A szoftver adatvédelmi funkciója titkosítja a forgalmat a szerver és a kliens között, így kivédhetőek azok az alkalmi betörési kísérletek, amelyek során a betörő a csomagok vagy a forgalom vizsgálatával próbálja megnézni a kapcsolatok képernyőit és adatait.

A Sun Ray kliensgép olyan együttműködő asztali számítástechnikai megoldást kínál, amely a legtöbb „kövér” PC-s klienshez viszonyítva kisebb karbantartási, frissítési és üzemeltetési költséggel jár. Ráadásul az egyetemek és a kutatóintézetek összekapcsolásával, a hálózat növekedésével létfontosságúvá válik a biztonságos és rugalmas hozzáférés. A Sun Rayhez csatlakoztatott intelligenskártya-olvasó segítségével ez a hozzáférés és a támogatás szelektíven biztosítható a megfelelő azonosító eszközzel ellátott felhasználóknak.

Az oktatási és a kutatási intézmények a Sun szerverszoftvert húsz licencenként 99 dolláros vagy telephelyi licencenként 2400 dolláros áron szerezhetik be, a Sun Ray 170 kliensgépek kedvezményes ára pedig gépenként 750 dollár lesz.

Azóta történt

Előzmények