IT-közműszolgáltatás a Suntól

A Sun Microsystems szokásos negyedéves Network Computing tájékoztatója keretében bejelentette, hogy új, Sun Grid elnevezésű díjfizetéses szolgáltatásaival leegyszerűsíti ügyfelei számára a következő generációs informatikai infrastruktúra használatát. Ez a számítóhálózat számos célra használható, például fehérjemodellezésre, tározószimulációkra, mechanikai CAD-szimulációkra és hasonló, nem tranzakciós jellegű számításigényes feladatokra.

„Minden informatikai és pénzügyi vezetőt bátorítunk arra, hogy nézzen körül számítóközpontja táján, és tegye a szívére a kezét: az áramellátással, légkondicionálással, bérköltségekkel, mindennel együtt nem költ-e többet processzoronként és óránként egy dollárnál? Biztosak vagyunk abban, hogy a Sun egy nagyságrenddel csökkenti a költségeket, így a felhasználó a számára valóban versenyelőnyt biztosító tevékenységekre koncentrálhatja erőforrásait” – állítja Jonathan Schwarz, a vállalat operatív igazgatója.

Két új díjfizetéses szolgáltatást kínálnak jelenleg: a számítóhálózatot, amelynek kapacitása processzoronként és óránként egy USA dollárért, a tényleges használat utáni elszámolással vehető igénybe, valamint a tárolóhálózatot, amely gigabájtonként havonta egy dollárért vehető igénybe. A következő hónapok során a még további Sun Grid-szolgáltatásokat terveznek bevezetni az asztali gépes felhasználók és a fejlesztők számára.

A Sun már most számos ügyféllel működik együtt ilyen konstrukcióban a legkülönbözőbb ágazatokban, köztük a pénzügyi szolgáltatások, illetve az olaj- és gázipar terén. Jelenleg már zajlik a grid-központok kiépítése a világ különböző pontjain; az első helyszínek az USA-ban Virginia, Texas, New Jersey államban lesznek, valamint Kanadában és Skóciában is kialakításra kerülnek centrumok. A tervek szerint ezek a központok az idén teljes gőzzel beindulnak. Miután meglévő ügyfeleinél sikeresen befejezi a számítástechnika „közművesítését”, a Sun azt tervezi, hogy még az idén előáll a Sun Grid szolgáltatás kereskedelmi forgalomban elérhető változatával. A tervezett ár 1 dollár/CPU/óra, online módon megköthető licencszerződéssel, amely négy órás minimális használatot ír elő. A Sun Grid tárolóhálózat – a felhasználók számítóhálós feldolgozásaihoz 1 dollár/GB/hó áron biztosítja a tárolóhátteret, de a számítóhálózat nélkül, külön szolgáltatásként is igénybe vehető.

Azóta történt

Előzmények