Már iOS-re is elérhető a VírusRadar

Az androidos változatot három hét alatt több mint 30 ezren töltötték le.

Nemrég számoltunk be arról, hogy május közepétől Androidra már elérhető a VírusRadar kontaktfigyelő alkalmazás, melytől a járványhelyzet hatékonyabb kezelését várják.

Hirdetés

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által jegyzett, a hazájukban már minisztériumi támogatással használt rendszert egy észak-macedóniai társaság, a Nextsense fejlesztette és ajánlotta fel Magyarországnak, feszített ütemű implementálásában a KIFÜ és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakemberei mellett több magyar informatikus, a Nextsense partnerei is részt vettek.

A májusi bejelentéskor a fejlesztők jelezték, hogy az iOS-es változatot is benyújtották már az Apple-nek elbírálásra, és ha megkapják az engedélyt, ez a verzió is elérhető lesz.

Ez a napokban megtörtént, az elmúlt napokban az App Store-ban is elérhetővé vált a járványügyi kontaktkutatást támogató applikáció, így az már iOS rendszereket futtató készülékeken is használható. Az alkalmazást május közepe óta több mint 30 ezer felhasználó töltötte le androidos eszközökre – közölte az ITM az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A lehetséges adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban a minisztérium újra felhívta arra a figyelmet, hogy a VírusRadar a Nemzeti Népegészségügyi Központ kontaktkutatását segíti, használatával gyorsabban meg lehet találni a további lehetséges fertőzötteket a kutatási eljárás során, így hamarabb szerezhetnek információt az esetleges fertőződés veszélyéről.

Letöltése és az adatok megosztása a felhasználók számára önkéntes és ingyenes. Az alkalmazás sem hely-, sem pontos időadatokat nem tárol. Az általa rögzített, titkosított bejegyzések a két készülék azonosítóját (tehát nem telefonszámot), az egymás közelében eltöltött időtartamot és távolságot jelenítik meg. Ezeket az adatokat is kizárólag a járványügyi hatóság kaphatja meg, csak akkor, ha ezt a fertőzöttnek bizonyult felhasználó engedélyezi.

Azóta történt

Előzmények