A hackerek is a koronavírus elleni vakcinára pályáznak

A körülmények egyelőre tisztázatlanok, és azt sem tudni, pontosan milyen információkhoz fértek hozzá a támadók.

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) tegnap szűkszavú közleményben jelentette be, hogy kibertámadás érte az informatikai rendszerüket, de a vizsgálat lezárultáig további részleteket nem közölhetnek.

Nem sokkal ezek után az amerikai Pfizerrel a világ talán legígéretesebb koronavírus elleni vakcináját fejlesztő német BioNTech is közleményt adott ki. Ebben arról számolnak be, hogy az EMA értesítette őket a kibertámadásról, ugyanis a szervezet szerverein tárolt egyes dokumentumokhoz – melyek a BNT162b2 nevű vakcina engedélyeztetési eljárása során kerültek fel oda – a támadók hozzáfértek.

A BioNTech hangsúlyozza, hogy nem a Pfizer vagy az ő rendszerük kompromittálódott, illetve azt is kiemelik, hogy tudomásuk szerint a tesztekben részt vevők személyes adatai sem kerültek ki. Az EMA biztosította a gyógyszerfejlesztő vállalatot, hogy a támadás nem befolyásolja a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárást. (A BNT162b2 már több országban is kapott forgalmazási engedélyt, de az EU-s folyamat még zajlik.)

A Reuters hírügynökség nemrég számolt be egyébként arról, hogy több forrásuk szerint a Covid elleni vakcinákat fejlesztő vállalatokat egyre sűrűbben érik hackertámadások, melyek mögött államok és konkurens cégek is állhatnak, akik a versenyfutásban értékes információkat próbálnak megszerezni.

Azóta történt

Előzmények