A magyar kormány bejelentett egy mobilos nyomkövető alkalmazást

A rendszer a koronavírus elleni küzdelemben nyújthat segítséget, de csak akkor, ha elég sokan letöltik és használják.

Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben – közölte ma Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, hogy az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik: egyrészt dönteni kell annak a letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak. Az applikáció tömeges használatának köszönhetően az azonosított fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, két méteres távolságon belül, legalább 20 percig. Így felvehető a kapcsolat ezekkel az emberekkel, célzottá válik a tesztelés az elkülönítés a járványügyi protokollok, eljárásrendek szerint.

Hirdetés

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által jegyzett, a hazájukban már minisztériumi támogatással használt rendszert egy észak-macedóniai társaság, a Nextsense fejlesztette és ajánlotta fel Magyarországnak, feszített ütemű implementálásában a KIFÜ és az ITM szakemberei mellett több magyar informatikus, a Nextsense partnerei is részt vettek.

A használatát Tóth Balázs mutatta be részletesen a ma délután megjelent írásában az index.hu-n, innen idézünk:

Amikor felhasználóként regisztrálunk, meg kell adni egy telefonszámot. Az app felcsatlakozik a központi szerverre, amely sms-ben küld egy kódot, így jön létre a kapcsolat a telefonszámunk és az app egyedi azonosítója között. Azt követően a központ nem kap adatokat, csak a saját telefonunk rögzíti a találkozásokat a többi felhasználóval, mégpedig úgy, hogy az app az aktívan hagyott Bluetooth kapcsolat segítségével folyamatosan figyeli a környező készülékeket, és minden felhasználónál begyűjti a többiek egyedi azonosítóját.

Ahhoz, hogy egy azonosító találkozásként rögzüljön a telefonunkon, 20 percen át körülbelül két méteres távolságban kell lenni egymástól. Az app a telefonunkon két hétig visszamenőleg tárolja meg az adatokat. Az információk addig nem kerülnek át a központi rendszerbe, amíg rá nem nyomunk az appban az "Adatok küldése" feliratú gombra, amivel azt jelezzük, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztünk. Ilyenkor az összes feljegyzett találkozás adata átkerül a rendszerbe, a kontaktkutatók pedig végigmehetnek a találkozások listáján, és tudnak értesítést küldeni a többieknek, hogy érdemes lenne egy ideig otthon maradni, mert lehet, hogy megfertőződtek.

Aki véletlenül nyomja meg a gombot, vagy azt gondolja, hogy a haverjait megszívathatja ezzel, az téved. Automatikusan nem megy ki értesítés senkinek, mert előbb a népegészségügyi központnak is vissza kell igazolnia, hogy a fertőzést jelző telefonszám tulajdonosa valóban fertőzött. Csak pozitív válasz esetén kezdik el értesíteni az ismerősöket, vagy akikkel egy sorban álltunk a boltban.

A földrajzi helyzet rögzítésével kapcsolatos aggodalmakról is ír Tóth Balázs az említett cikkben.

Az alkalmazás Androidra már letölthető, és az engedélyezési folyamat lezárulta után iOS-en is hamarosan elérhetővé válik.

Azóta történt

Előzmények