Kivéreztetnék a torrentoldalakat

A brit rendőrség összeírja a torrentoldalakat, aztán a listát elküldik a webes reklámcégeknek - írja a BBC News. Azt remélik, kizárják majd ezeket az oldalakat a reklámozásból, így anyagilag ellehetetlenítve a siteok működését. A listára felkerülnek még a direkt letöltést kínáló, közismerten illegális tartalmakat hostoló oldalak is, meg minden más, amit a londoni vezetés támogatását élvező programban illegálisnak minősítenek.

A listát folyamatosan naprakészen tartják majd – ígéri a londoni rendőrség szerzői jogi ügyekkel foglalkozó egységének vezetője. Úgy vélik, a jogtulajdonosoknak megnyugtató lehet, hogy alternatív eszközökkel a pénzügyi forrásokat elapasztva nagyobb sikerre számítanak, mint a tartalmak egyesével történő letiltási kérelmeit írva napestig. Az oldalak „betiltása” viszonylag egyszerűen megkerülhető, ennek ellenére komoly ellenérzéseket váltott ki, érdemi forgalomcsökkenést hozott, ehhez képest a reklámpénz megvonás a tesztidőszakban mindössze két százalékkal csökkentette a nagyobb reklámcégek által kalózoldalakra helyezett reklámok számát.

Ha nem lesz pénz a szerverek fenntartására, sok torrentoldal be fog zárni
Ha nem lesz pénz a szerverek fenntartására, sok torrentoldal be fog zárni (forrás: http://www.rnw.nl/)

A Torrentfreak egyik szerkesztője úgy látja, ez a minimális csökkenés nem nagy eredmény, és amíg a hirdetésekre kattintanak ezeken az oldalakon, a reklámcégek boldogan dolgoznak együtt a remek számokat produkáló oldalakkal.

Ahogy arról részletesen írtunk is korábban, a Digital Citizens Alliance tanulmányában a kiválasztott 600 vizsgált „kalózoldal” együttesen 227 millió dollárt termelt tulajdonosainak a reklámbevételeken keresztül. A felmérésben résztvevő legkisebb oldalak is százezer dollár felett kerestek csak a reklámozók által.

A tartalmak előállítóinak nyilván nem tetszik az illegális forgalom mértéke, de eddig nem volt igazi eszköz a kezükben, amivel ne váltottak volna ki azonnali haragot az internet-előfizetők köreiben. Hiába látszik egyértelműen, hogy ahol megjelentek a legális alternatívák, szignifikánsan csökkent az illegális módon beszerzett filmek, zenék száma, lassan terjeszkednek a Netflixhez hasonló megoldások. A legális online tartalomfogyasztás érdemi térhódításához sokkal naprakészebbé, kényelmesebbé, vagy sok helyen egyáltalán elérhetővé kell válnia ahhoz, hogy a fogyasztók alternatívát lássanak a fizetős modellekben.

Azóta történt

Előzmények