Trükkösen védi az eredeti művek alkotóit az Iconfinder

Olyan eszközt programoztak maguknak az Iconfindernél, amivel képesek felismerni, ha egy képet (jelen esetben egy ikont) valaki újra fel akar használni, némi pénzszerzés reményében. Az Iconfinder különböző stílusú ikonok és ikonkészletek értékesítési színteréül szolgál, ahol előfordult, hogy a gyors haszon reményében egy-egy drágább készletet megpróbáltak minimális módosítás után féláron továbbadni a lelkes szerencsevadászok.

Az eredeti és a másolat
Az eredeti és a másolat

Ebből lett elege az Iconfidernek, és megpróbálták házon belül megoldani a problémát. Ugye a sztenderd eljárás képösszehasonlításra, hogy megnézik a két kép hash értékét. Ez ugye egészen addig működik is, míg a két kép tök egyforma. Ha viszont akár egy pixelt is megváltoztatunk a képen, akkor a hash érték teljesen más lesz, tehát tovább kellett fejleszteni a technikát.

Ez lett a fenti ábrákból, ezeket nézi át az algoritmus
Ez lett a fenti ábrákból, ezeket nézi át az algoritmus

Ezért választották az ellenőrzéshez a DHash-t, illetve némi modifikációt a képekkel. Először eltűntetik a színeket, aztán lekicsinyítik a képeket, majd jöhet a pixelenkénti ellenőrzés. Érdekes megoldás, érdemes vetni egy pillantást a kódra is, amely elérhető az Iconfinder blogján.

Azóta történt

Előzmények

  • Kivéreztetnék a torrentoldalakat

    A londoni rendőrség összeírja az illegális tartalmakat terjesztő oldalakat, ezt pedig rendszeresen eljuttatják a nagy webes reklámcégekhez. Már van eredménye, igaz, nem sok.

  • Hack: új programnyelvet mutatott be a Facebook

    Vagy csak egy továbbfejlesztett PHP-t? Az ítéletre még várni kell, de a Hack erős referenciával indul, a Facebook ugyanis az elmúlt évben a közösségi oldal közel teljes kódbázisát migrálta az általuk kifejlesztett nyelvre.

  • Bírósági döntés a linkelés szabadságáról

    Uniós ítélet mondja ki, hogy a máshol szabadon hozzáférhető tartalmak linkelése akkor sem illegális, ha az adott tartalmat védi a szerzői jog.

  • Hahó, lányok, programozni menő!

    Coding girls néven indított kampányt a Prezi azért, hogy bebizonyítsa, az informatika nem csak a fiúk játszótere. Nyolc kiválasztott tanulhat náluk.