Tovább birkózik Európával a Microsoft

Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) tegnap bejelentette, hogy a Microsoft által nyáron benyújtott, a Windowszal együttműködő szerver-operációsrendszerek fejlesztését lehetővé tévő dokumentáció továbbra sem megfelelő, és az anyag kiegészítésére egy hetet kap a szoftvercég – írja a New York Times. Brüsszel és Redmond már-már komédiába hajló kötélhúzása tehát tovább folytatódik, és mindkét fél tovább ismétli a saját mantráját. Miközben a Microsoft – látványosan értetlenkedve – állítja, hogy mindent megtett az EB által szabott feltételek teljesítéséért, Jonathan Todd, a versenyügyi biztos szóvivője így indokolta a bejelentést: „amit eddig átadtak, semmit sem ér.”

A szóvivő azt nem árulta el, hogy az amerikai hálaadás ünnepére eső jövő csütörtöki határidő be nem tartása automatikusan újabb bírság kiszabását vonja-e maga után. Az azonban tény, hogy korábban az EB többször is fenyegetett újabb, napi legfeljebb 3 millió euróig terjedő bírsággal, amelyet a mulasztás időszakára visszamenőlegesen szabhatnak ki. Ezúttal azonban csak júliusig, mert akkor ezen a jogcímen már rávertek 280,5 millió eurónyi büntetést a Microsoftra, amivel a cég megváltotta addigi hanyagságát.

Jól ismert, hogy az európai hatóság még 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver-operációsrendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Mivel a szoftvercégnek nem sikerült elérnie a döntés felfüggesztését, nem bújhatott ki a szankciók teljesítése alól.

És bár lebutított Windows rövid idő múlva megjelent a piacon, a cég – noha hajlandó volt kompromisszumokra – továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció – az EB szakértőinek értékelése szerint – mindvégig pontatlan, hiányos és ezért gyakorlatilag használhatatlan maradt.

Az európai testület most azt közölte, hogy a pótlásokat legkésőbb jövő csütörtökig le kell adnia a Microsoftnak, különben a hónap végéig a szóba jöhető licencvásárlók nem tudják tanulmányozni az anyagot. Hogy pontosan mi hiányzik, most sem árulták el. Idén tavaszig a szoftvercég folyamatosan arra hivatkozott, hogy nem érti, mit hiányolnak az európai szakemberek, végül azonban egy meghallgatás után 300 alkalmazottat állított rá a dokumentáció hiánytalan elkészítésére. Mint most kiderült, ez sem volt elegendő.

Azóta történt

Előzmények