Kipróbálható a GPU-gyorsított Firefox

A Microsoft a múlt héten számolt be arról, hogy az Internet Explorer következő, 9-es kiadása már támaszkodni fog a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent.

A rivális Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla egyik „igehirdetője”, Chris Blizzard a hírről hallva rögtön jelezte a Twitteren, hogy ők is dolgoznak a Direct2D-támogatás implementálásán: „fogadok, hogy mi leszünk kész előbb :)” – írta. Hogy nem a levegőbe beszélt, annak bizonyítéka, hogy a hét végén Bas Shouten fejlesztő kiadott egy Direct2D-képes korai előzetest a browserből a kísérletező kedvű felhasználók számára.

Amint a blogjában írja: a weboldalak renderelése az új motorral szinte minden esetben gyorsabb, bár látványos javulás elsősorban az animált és átlátszó felületeket használó szájtokon tapasztalt, míg az összetett struktúrájú oldalakon (például a YouTube-on) marginális volt a gyorsulás. A fejlesztő szerint azonban a grafikus elemekben gazdag oldalak – és ezekből egyre több lesz – sokat profitálnak a GPU használatából, ahogy a görgetés is jóval folyamatosabb.

Shouten hangsúlyozza, hogy egyelőre a Direct2D-impementáció elején járnak, de úgy látja, az eredmények máris biztatóak. „Noha a régebbi, D3D10 előtti grafikus kártyákkal és WDDM 1.0 driverekkel rendelkező PC-ken nem lesz jelentős a javulás, idővel egyre több konfiguráció támogatja majd a DirectX 10+-ot. A jövő gépei teljesen akadásmentes grafikai megjelenítésre lesznek képesek olyan webes tartalmak esetében is, mint az SVG vagy a formázott CSS” – állítja.

A Firefox 3.7 tesztverzió új funkciói értelemszerűen csak Windows 7, Windows Server 2008 R2, illetve az október végén kiadott Platform Update-tel frissített Vista és Windows Server 2008 operációs rendszereken használhatók ki, mivel a korábbi kiadások nem támogatják a Direct2D-t. Az előzetesben bevallottan sok hiba van, de DirectX 10-es videokártyákkal jó eséllyel megbízhatóan működik.

Azóta történt

Előzmények