Kipróbálható a Chrome 6 bétája

A fejlesztői csatornában június óta elérhető Google Chrome 6 tegnap megérkezett a kiforrottabb tesztverzióknak fenntartott béta-csatornába is mind Windows, mind pedig Mac és Linux platformon. A bétából a kísérleti kiadásban bevezetett új funkciók közül egyedül az integrált PDF-olvasó plugin maradt ki.

Az egyik fontosabb újdonság az űrlapok automatikus kitöltése (autofill), mely a weboldalakon gyakran bekért személyes adatokat (név, cím, telefonszám, e-mail cím stb.) tárolja el, hogy azokat ne kelljen minden esetben újra begépelni. A szolgáltatás egy névhez több címet, telefonszámot is hozzá tud rendelni, és színkiemeléssel jelzi, ha automatikusan töltött ki űrlapmezőket. „Minden személyes adat, amit a Chrome eltárol, biztonságban van, és mindaddig titokban marad, amíg a felhasználó úgy nem dönt, hogy megosztja azokat egy weboldallal. Bankkártyaadatokat pedig sosem ment le anélkül, hogy erre ne kérne egyértelműen engedélyt” – nyugtatja a felhasználókat az újdonságokról beszámoló blogban az egyik fejlesztő.

A Chrome 6 béta képes a szokásos beállításokon és a választott témán kívül a telepített kiterjesztéseket és az autofillben mentett adatokat is online szinkronizálni a Google-fiókon keresztül. Kisebb átalakításon esett át a felhasználói felület is: a címsort és a keresőmezőt egyesítő Omnibox „elérhetőbb” lett, a beállításokat pedig egyetlen menüpontba sűrítették. Azt már mondani sem kell, hogy a JavaScript-motor tovább gyorsult, a V8 és SunSpider benchmarkokban 15-15 százalékkal, a DOM Core tesztekben pedig 64 százalékkal.

A Google jelezte: a bétában bemutatkozó újdonságok hamarosan – amint a béta-teszt befejeződik – megjelennek majd a stabil kiadásban is.

Azóta történt

Előzmények