Nagy-Britannia gyakorlatilag betiltotta a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjét

A brit pénzügyi hatóság döntése értelmében a Binance semmilyen szabályozás alatt álló tevékenységet nem végezhet többé.

Viharként söpört végig a médiában, hogy a kriptovilág elleni hadjárat következő lépcsőjeként Nagy-Britannia betiltotta a Binance-t, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjét. A helyzet ennél árnyaltabb, de mindenképp rossz hír a kriptoszereplőknek és a cégnek egyaránt.

A brit pénzügyi hatóság döntése értelmében a Binance többé nem végezhet semmilyen szabályozott tevékenységet, a fogyasztók számára pedig figyelmeztetést adtak ki a platformmal szemben. A döntést nem indokolta meg a hatóság.

Az FCA szerint a Binance egyetlen szabályozás alá eső brit vállalata a Binance Markets Ltd., ennek azonnali hatállyal fel kell hagynia minden szabályozás alá vont tevékenység gyakorlásával (ezen keresztül akart a Binance fontra és euróra épített kriptokereskesedési szolgáltatásokat nyújtani).

A Binance szerint azonban az FCA döntése nem különösebben lesz hatással a Binance.com weboldalon keresztül biztosított szolgáltatásokra.

A kriptopénzekkel való kereskedést ugyanis nem szabályozzák közvetlenül Nagy-Britanniában, igaz, a kriptopénz derivatívákat már igen. A brit állampolgárok mindenesetre továbbra is hozzá tudnak férni a Binance szolgáltatásaihoz.

Az FCA ugyanakkor szorosabb felügyelet alá vonna a kriptokereskedelmet, amelynek népszerűsége Nagy-Britanniában is megugrott. Január óta kötelezik a cégeket a kriptopénzzel kapcsolatos szolgáltatások miatti regisztrációra, valamint a pénzmosásellenes törvényekkel való együttműködésre, ezen ténynek bizonyítására. Az FCA szerint mindössze 5 cég regisztrált, a többség nem működik együtt a hatósággal.

Ami a Binance platformját illeti, a japán hatóságok szerint annak működése Japánban illegális, egy június 25-i döntés értelmében. A Bloomberg szerint pedig az amerikai adóhatóság és az igazságügyi minisztérium is nyomoznak a Binance platformmal szemben.

Azóta történt

Előzmények