Irán betiltotta a kriptopénzek bányászatát, Belső-Mongólia is lesújt

A folyamatos áramszünetek miatt egyelőre 4 hónapos tiltást vezetett be Irán, Belső-Mongólia pedig összeállította azt a törvénytervezetet, amellyel kisöpörné a régiójából a kriptobányászatot.

A kriptopénzek bányászata igen energiaigényes folyamat, többek között ezért is hirdetett a tevékenység ellen hadjáratot Kína és India.

Irán számára az energiaterhelés akkora gondot jelent, hogy az ország számos városában folyamatosak az áramszünetek. Emiatt a helyi elnök tegnap bejelentette: 4 hónapra betiltják a kriptopénzek bányászatát, azonnali hatállyal. Az elnök azt is hozzátette, hogy az iráni kriptobányászat 85 százaléka licenc nélkül történik. A tiltás a helyi, közelgő választások miatt különösen érdekes fordulat egyes szakértők szerint.

Az Elliptic blockchain-elemző szerint a teljes bitcoinbányászat nagyjából 4,5 százaléka történik Iránban, és dollárszázmilliókat keresnek ezen az érintett felek, ráadásul csökkentik az amerikai szankciók hatásait.

Az utóbbi években Irán támogatta a kriptobányászatot, olcsó áramot kínált, és kötelezte a bányászokat, hogy adják el a bitcoinjaikat a jegybanknak. Sőt, a helyben bányászott kriptopénzekkel fizetni is lehetett az engedélyezett importtermékekért. Az olcsó áram sok bányászt vonzott a régióba, többek között Kínából. Az Elliptic szerint Irán 2020-as, teljes olajexportjának 4 százalékát kellett elhasználni a bányászathoz szükséges áram előállítására (azóta a számok jelentősen emelkedhettek).

Belső-Mongólia is lesújt

Kína egyre erősödő szankciói után Belső-Mongólia is erősít a kriptomegoldásokkal szembeni hadjáratán. Belső-Mongólia összeállította azt a törvénytervezetet, amellyel kisöpörnék a régióból a kriptobányászatot és -kereskedelmet.

A tervezet szerint a telekom- és internetcégek licenceit a hatóságok azonnal visszavonják, amennyiben azoknak bármilyen közük lesz a kriptobányászathoz. Emellett az adatközpontokra és a felhős cégre is komoly szankciókat vetnek ki, kedvezményeiket visszavonják, amennyiben felmerül a gyanú, hogy bányászathoz van közük. Ezen felül komoly energiatakarékossági elvárásokat szabnak ki az ipari parkokkal, adatközpontokkal és erőművekkel szemben (ezek adnak a régióban áramot vagy helyet a bányászoknak).


[+]

Belső-Mongólia a tiltást már márciusban bejelentette, Kína erősödő fellépése nyomán azonban ebben a régióban is keményebben lépnek fel. A kínai Államtanács a bitcoinbányászattal és a spekulatív kereskedelemmel egyaránt leszámolna.

Belső-Mongólia vezetése hangsúlyozta: együttműködnek a kínai Államtanáccsal, hogy eltakarítsák a kriptobányászatot, megtisztítsák a big data-szektort és megelőzzék a pénzügyi kockázatokat. Kínai törvényekre hivatkozva azt tervezik, hogy megbüntetnek minden céget és magánszemélyt, akik kriptopénzek segítségével próbálnak pénzt keresni.

Globális ellenszenv

Nem csak keleten erősödik azonban a hadjárat a kriptovilág ellen. A The Sydney Morning Herald szakértője részletesen értekezik arról, hogy ideje mindenkinek eladni minden kriptopénzét, a végtelen növekedés pedig eleve fenntarthatatlan. A The Wall Street Journal ennél jóval keményebben fogalmaz: szerintük a bitcoin és a többi kriptotermék létezése senkinek nem jó, kivéve a bűnözőknek és a spekulatív kereskedőknek; a kriptopénzeket pedig be kell tiltani (és így a zsarolóvírusok ellen is küzdhet a világ).

Azóta történt

Előzmények