Szuperbiztonságos operációs rendszert és saját mikrochipet fejlesztett Kína

Kína olyan szuperbiztonságos operációs rendszert telepített kormányzati és harcászati számítógépeire, amelyet az amerikai hírszerző és katonai ügynökségek számára eleve áthatolhatatlannak terveztek, írta meg többoldalas cikkében a The Washington Times kedden. A Kylin névre keresztelt fejlesztéssel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről az Egyesült Államok kormánya hivatalosan április 30-án szerzett tudomást, amikor Kevin G. Coleman kiberbiztonsági tanácsadó tájékoztatta az illetékes kormánybizottságot az operációs rendszer technikai részleteiről. Az ominózus meghallgatáson szóba került az is, hogy a kommunista állam informatikai készülődése egyfajta digitális fegyverkezés, amely előkészület lehet egy jövőbeli kiberháború kirobbantásához.

„Jelenleg a kiberfegyverkezés korai szakaszában állunk, és nekünk is meg kell tennünk a megfelelő lépéseket” – nyilatkozta Coleman a Washington Timesnak. A szakember hangsúlyozta, hogy a Kylin fejlesztése azért jelentős előremozdulás az ügyben, mivel ez a rendszer „ráerősített” a kulcspozícióban lévő kínai szerverekre, melyek elsődleges amerikai célpontok voltak. A támadások fókuszában mindig is a távol-keleti ország kormányzati és katonai számítógépei álltak, amelyeken egészen idáig kevésbé biztonságos rendszerek futottak. „Az informatikai fegyverarzenálunkat Linuxok, Windowsok és UNIX-rendszerek ellen terveztük meg” – tette hozzá.

A szuperbiztonságosnak tekintett Kylin fejlesztése az USA szerint 2001-ben kezdődött, először pedig 2007-ben került használatba. Az operációs rendszer tervezésével egy időben azonban egy másik biztonságra kihegyezett mérnöki munka is kezdetét vette: a kommunista állam kutatói olyan mikroprocesszorokat is előállítottak, amelyek az amerikai chipekkel ellentétben kifejezetten a külső támadások ellen védik meg az informatikai infrastruktúrát. „Egy megerősített mikrochip és egy szintén megerősített operációs rendszer kombinálásából egy  áthatolhatatlan platformot kapunk védelmi rendszerként” – mondta Coleman.

Azóta történt

Előzmények