Többször is betörtek az USA légügyi hatóságának rendszerébe

Hirdetés

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy kiberbűnözők behatoltak az USA Szövetségi Légyügyi Hivatalának (Federal Aviation Administration – FAA) informatikai rendszerébe, tájékoztatta a hatóságot egy főfelügyelői jelentés a napokban.

Legutóbb februárban érte támadás az FAA hálózatát: hackerek a hivatal publikus elérésű számítógépét felhasználva mintegy 48 ezer jelenlegi és korábbi alkalmazottról szereztek kényes személyes információkat, mint például a dolgozók egészségügyi azonosító számait.

Az igazán veszélyes helyzet tavaly alakult ki, amikor kiberbűnözők átvették az irányítást néhány kritikus FAA-szerver felett, melyeket akár teljes mértékben ki is iktathattak volna a hálózatból. Tekintettel arra, hogy a hivatal számítógépes rendszere regisztrálja az Egyesült Államok légterét használó összes civil repülőgép repülési terveit, a hiba súlyos fennakadásokat okozhatott volna – előre leadott repülési terv hiányában ugyanis nem végezhető útvonalrepülés.

Ugyanezen támadás során a hackerek – kihasználva a hálózati hozzáférést – ellopták egy rendszeradminisztrátor jelszavát, kártékony kódokat telepítettek az FAA számítógépeire, végül pedig feltörték a hivatal egyik tartományvezérlőjét – így hozzájutottak több mint 40 ezer alkalmazott belépési azonosítójához és jelszavához, illetőleg megismerhettek titkos működtetési információkat is.

A jelentés azt is megemlíti, hogy 2006-ban több FAA-szervert is le kellett állítani, mivel a légiforgalmi irányítás rendszerében vírusfertőzés ütötte fel a fejét.

A támadások eddig csak a hatóság adminisztrációs és támogatási rendszerében okoztak zavarokat, viszont a hálózati kapcsolatokon keresztül a hackerek akár azokba a rendszerekbe is berághatják magukat, melyek az operatív működtetésért, vagyis a légiforgalmi kommunikációért és a légiforgalmi irányításért felelősek – figyelmeztet a főfelügyelői publikáció.

Azóta történt

Előzmények