Hirdetés

Kínai rivális izzasztja a ChatGPT-t

A Baidu azt mondja, hogy az Ernie 4.0 már van olyan jó, mint az OpenAI legújabb ChatGPT-je. Így felzárkózhatott Kína az AI-versenyben.

A Baidu kedden mutatta be a legújabb generatív AI-modelljét, az Ernie 4.0-t. A kínai óriás azt állítja, hogy ez már olyan szinten van, mint a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI legmodernebb GPT-4 modellje.

A külön rendezvény keretében bemutatott Ernie 4.0 demóján a modell memóriaképességeire fókuszáltak, megmutatták továbbá, hogyan ír regényt valós időben. Emellett reklámposztereket és videókat is generáltak vele.

A Baidu nem csak a legnagyobb kínai keresőmotor tulajdonosa, de az AI-modellek fejlesztésében is úttörő az országban. Az Ernie chatbotja még márciusban indult el, ErnieBot néven, akkor mindenesetre még kiábrándító teljesítményt nyújtott – de a jelek szerint gyorsan felzárkózott. Augusztusban több más cég mellett a Baidu pedig már kormányzati engedélyt kapott az AI-termékei piacra dobására.

Kínában így mostanra legalább 130 nagy nyelvi modellt fejlesztenek (LLM), ami azt jelenti, hogy a globális kínálat nagyjából 40 százalékát egy ideje már Kína adja. A CLSA adatai szerint csak az USA előzi meg, 50 százalékos piaci részesedéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Baidu

Azóta történt

Előzmények