A háború megkezdődött: Kim Dotcom dalt írt Obamának

Bárhogy vélekedjünk is a MegaUpload letartóztatott vezetőjéről, azt mindenképp el kell ismerni, hogy zseniális stratéga – látszik ez már abból is, hogy létrehozta a MegaUploadot.

Hirdetés

Kim Dotcom őrizetbe vétele óta alapjaiban politikai színtérre terelte a róla szóló diskurzust, és igyekszik folyamatosan itt is tartani: ezzel sokak szimpátiáját elnyeri, főként azokét, akik kedvvel fedeznek fel összefüggéseket a politikai szereplők, a kiadóvállalatok, illetve a kalózkodás ellen indított hadjáratok között. Ha ehhez még hozzávesszük a gazdasági válság kezdete óta fellépő, a politikai és gazdasági élet főszereplőit illető mélységes szkepticizmust és ellenséges érzületeket, akkor azt mondhatjuk, hogy Kim Dotcom már most is sokak számára szabadságharcos, és könnyen lehet, hogy megdicsőülve emelkedik ki majd a történetből.

Az erőteljes kampány jele, hogy Dotcom egy weboldal tartalommal való feltöltése mellett Mr. President címmel kiadott egy dalt, melyet közvetlenül az Egyesült Államok vezetőjének, Barack Obamának címzett. A klip első sorai a következőképp hangzanak: „Az internetért folytatott háború megkezdődött. Hollywoodot irányítja a politikát. A kormány megöli az innovációt. Ne hagyjuk, hogy megússzák ezt.” Ezek után nem épp csekély önbizalommal saját maga és Martin Luther King között von párhuzamot.

A MegaUpload felszámolásáért másokkal egyetemben Barack Obamát is közvetlen felelősség terheli (korábban egyértelműen azzal vádolta meg Joe Biden alelnököt, hogy az ő utasítására zárták az oldalt, mégpedig mintegy viszontszívességként a politikusok számára nyújtott támogatásokért) – nyilatkozta Dotcom a TorrentFreak-nek, majd hozzátette, hogy elsősorban az elnök dolga lenne a megkárosított MegaUpload-felhasználók számára elégtételt nyújtani, illetve meg kellene reguláznia Hollywoodot. Az énekessé változott őrizetes ezek után nagyobb távlatokat is megnyitott, mintegy visszájára fordítva a kiadók szokásos érvelését: szerinte az agresszív kalózellenes harc és monolitként viselkedő kiadói ipar fojtja meg az innovációt, ugyanakkor hatalmas károkat okoznak az USA gazdaságának.

Dotcom

Kim Dotcom egyáltalán nem mozog idegenül a politikai beszédmód terepén, túlzás nélkül állítható, hogy akár választási kampánybeszédben is helyén lennének az ilyen mondatok: „Szembe kell szegülnünk. Ne szavazzatok azokra, akik vissza akarják fordítani az idő kerekét. Le kell lepleznünk azokat az embereket, akik az innovációt bűnténnyé változtatták.”

Azóta történt

Előzmények