Annyi a MegaUploadon tárolt adatoknak

A MegaUpload eljárás alá fogott – és Új-Zélandon épp az amerikai kiadatási kérelem elbírálására váró – alapítója és tulajdonosa házi őrizetét arra használja fel, hogy folyamatosan kampányoljon maga mellett, illetve az őt bíróság elé állítani akaró szervezetek ellen. Legújabb húzása az volt, hogy telekürtölte a sajtót azzal, hogy a tárhely korábbi fontos szolgáltatója, a holland székhelyű Leaseweb összesen 630 szerverről törölte a (zömében európai) felhasználók ott tárolt, összesen több petabájtnyi adatát.

Hirdetés

Kim Dotcom állítólag azok után fordult a sajtóhoz, hogy a Leaseweb értesítette őt a törlési szándékról, és azért háborodott fel, mivel nyomatékos kérése ellenére a hosztingszolgáltató nem várta meg, hogy az illetékes amerikai bíróság döntsön az adatok sorsa felől.

Az adatok sorsa egyébként a tavaly januári rajtaütés óta a levegőben lóg. Kiderült, hogy mind Dotcom, mind az amerikai hatóságok ügyvédjeinek szüksége van rájuk: az egyik a védelmet alapozná rájuk, a másik a vádat. Ugyanakkor a vállalkozás már nem működik, a tárhelyszolgáltatóknak pedig költséget jelent az adatok megtartása, az USA pedig nem állja a számlát. Egy másik szolgáltató, a Carpathia próbálkozott is például pénzért visszaadni a felhasználóknak adataikat, de ez nem jött be. Itt, az Egyesült Államokban még most is patthelyzet van: a hatóságok nem engedik a törlést, de az illetékes bíróság még mindig nem hozott határozatot, így a Carpathia minden nap kicsöngeti a költséget, a napi 9000 dollárt.

A holland cég azonban láthatólag nem kívánta ezt az utat járni. Kiadott nyilatkozatuk megerősítette, hogy valóban kiürítették a szervereket, mivel újra bérbe akarják adni a kapacitást, ám erről állításuk szerint értesítették Dotcomékat, de nem kaptak választ.

Azóta történt

Előzmények