Visszakaphatják adataikat a Megaupload felhasználói – ha fizetnek

A botrányos körülmények között bezárt fájlmegosztó-rendszer körüli egyre csillapodó felhajtást egy úriember, név szerint Kyle Goodwin izzította fel újra. Az ohioi sportújságíró panaszából kiderül, hogy a munkájához elengedhetetlen videóit szeretni visszaszerezni a január 19-én végleg leállított oldal szervereiről. Az Egyesült Államok kormánya válaszában készségesnek bizonyult: visszaadja a lefoglalt adatokat feltéve, ha a panaszos kifizeti a felmerülő költségeket.

A jogalkotók hivatalos álláspontja szerint „nem azzal van a gond, hogy Mr. Goodwin visszakéri az adatait. Ha felbérelne egy kifejezetten erre képes szakembert – például a Carpathia Hostingtól, akik amúgy is átvették a több mint 1100 szerver gondozását –, akkor tulajdona belátható időn belül már a birtokában lehetne. Az igazi probléma az, hogy az azonosítási, másolási és visszajuttatási folyamat költségei iszonyatosan magasak, és Mr. Goodwin azt szeretné, hogy az állam, a Carpathia, a Megaupload, vagy bárki más fizesse meg ezt, de ne ő. Nem is beszélve arról, hogy emellett, ha valamilyen adata a folyamat során elveszne, azonnal perelne."

A Megaupload szervereinek ügye már egy jó ideje a levegőben lóg. Köztudott, hogy a rendszert a fentebb említett Carpathia Hosting vette a szárnyai alá: a cég előzetes tervei szerint egy bizonyos összegért cserébe juttatta volna vissza a felhasználók adatait – az üzleti modell nem jött be, a vállalat azonban azóta is nyögi a napi kilencezer dolláros fenntartási díjat. Eközben az oldal alapítója, Kim Dotcom szabadlábon várja bérelt lakásában az augusztusban kihirdetésre kerülő végítéletet.

Aki netán lemaradt volna az eseményekről: Dotcomot és társait illegális fájlmegosztásért, a kalózkodás elősegítéséért, valamint pénzmosásért ítélték el, amely akciókkal állítólag csak a szerzői jogok tulajdonosainak 500 millió dolláros bevételkiesést okoztak.

Azóta történt

Előzmények