Kell a pénz az AMD-nek

Kötvénykibocsátással remél 2,2 milliárd dollárt felhajtani az első negyedévet rekordveszteséggel záró Advanced Micro Devices (AMD), a világ második legnagyobb processzorgyártója. A summából 500 milliót a grafikus chipeket fejlesztő ATI tavalyi felvásárlására felvett 2,5 milliárdos hitel törlesztésére fordítanak, a fennmaradó összeg pedig a mindennapi működés finanszírozására szolgál majd. Első körben a cég 1,8 milliárd dollár értékű, részvényekre átváltható kötvényt bocsát ki, és további 400 millió dollárnyi kötvény vásárlására biztosít opciót a vevőknek.

Amint arról lapunk is beszámolt, a sunnyvale-i vállalat az idei első negyedévet 1,23 milliárd dolláros árbevétel mellett 611 milliós mínusszal zárta. Mindezt úgy, hogy 2006 végéig – azaz fennállásának 37 éve alatt összesen (!) – mindössze 410 millió dollárnyi nyereséget könyvelt el.

A Wall Street már régóta hajtogatta, hogy az AMD-nek előbb-utóbb tőkebevonásra lesz szüksége. A befektetőket aztán a múlt héten megnyugtatta Hector Ruiz vezérigazgató, amikor elmondta, hogy bármilyen finanszírozási forma iránt nyitottak. A cégnek jelenleg 3,6 milliárd dollárnyi hosszú lejáratú adóssága van. Összehasonlításul: a jóval tőkeerősebb riválisnak, az Intelnek 1,8 milliárd.

A kötvénykibocsátás bejelentését követően az AMD papírjai 2,8 százalékot veszítettek értékükből. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 56 százalékot zuhant.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények