Leáldozott a kelet-német Szilícium-völgynek?

Az uniós támogatások megkurtítása után Kelet-Németország legmodernebb iparágát, a félvezetőgyártást félti Szászország miniszterelnöke, Georg Milbradt, aki szerint a drezdai központú „Szilícium-völgy” fejlődése megtorpanhat, ha az amerikai és ázsiai régióval folytatott konkurenciaharcban nem támogatják közpénzekből is. A tartomány egyik legnagyobb munkaadója a világ második legnagyobb processzorgyártója, az Advanced Micro Devices (AMD), amely két – egyenként több milliárd dolláros beruházással megépített – gyárat is működtet Drezdában. És bár az amerikai vállalat tavaly májusban újabb – 2,5 milliárd dollár összértékű – korszerűsítésekbe kezdett a meglévő üzemekben, a szász politikust aggasztja, hogy legújabb gyárát nem azok mellett, hanem a New York állambeli Saratoga Springsben tervezi felépíteni. Erről tavaly nyáron írt alá szándéknyilatkozatot az AMD, melyet 1 milliárd dolláros befektetésösztönző csomagjával győzött meg a szövetségi állam.


Az AMD drezdai gyárkomplexumának látványterve (Forrás: AMA Group)

„Ezzel nem tudunk versenyezni. Európának olyan iparpolitikát kell folytatnia, amely a modern kulcstechnológiákat támogatja a globális versenyben, máskülönben nagy beruházásoktól esünk el, és szembe kell néznünk ennek negatív gazdasági és munkaerőpiaci következményeivel” – kesergett Milbradt. Tény, hogy míg 2002-ig a nagyberuházások összegének akár 35 százalékát is fedezhették német vagy uniós forrásokból, addig később ez az arány 12,4, majd az idén 11,4 százalékra csökkent. Ha tehát az AMD a 3,2 milliárd dolláros új gyárat is Drezdába vinné, mindössze 365 millió dolláros szubvencióval számolhatna, amely bizony az amerikai ajánlatnak csupán harmada.

A tartományi kormány beszámolója szerint eddig összesen 10 milliárd euró folyt be a „Szilícium-Szászország”-ként is emlegetett térségbe, ahol közel 200 vállalat összesen 22 000 embert foglalkoztat és mintegy 3 milliárd euró éves árbevételt termel. Az AMD a 2008-ig beruházásra fordított 8 milliárd dollárjával és a körülbelül 3000 helyi alkalmazottjával nemcsak a régió, de az új szövetségi államok legjelentősebb beruházója is.

Milbradt attól tart, hogy a térség gazdasági erejének további növekedésével a támogatások tovább csökkennek majd, pedig szerinte nemcsak a belföldi vagy EU-s szintkülönbségek kiegyenlítését kellene elérni, de nem lenne szabad elfeledkezni a nemzetközi versenyképességről sem: a kulcságazatokat a globális mérce szerint kellene támogatni, akárcsak Amerikában vagy Ázsiában.

Hankó Péter, Barna József

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények