Nagy bajban van az AMD

Hirdetés

Bár a világ második számú processzorgyártója előre jelezte, hogy az idei első negyedév számait nem fogja kitenni a kirakatba, a tegnap nyilvánosságra hozott gyorsjelentésben szereplő gigantikus veszteség még a pesszimistább elemzőket is meglepte. Az Intellel folytatott kíméletlen árversenyben a sunnyvale-i központú vállalat bruttó marzsa 31 százalékra esett vissza a korábbi trimeszter 40 százalékáról és az egy évvel ezelőtti 59-ről. Ez 611 millió dolláros mínuszban vált kézzelfoghatóvá. (Ebből 113 millió dollár volt az ATI-felvásárlás költségeinek részesedése.) Az árbevétel a korábban már mérsékelt várakozásoknak megfelelően 1,23 milliárd dollár volt, 7,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.


Hector Ruiz a Comdexen: AMD-blues

Az AMD a gyenge számokért az árversenyben amortizálódott árakat tette felelőssé. A cég az elmúlt három évben sikerrel támadt történelmi riválisának, a processzorpiacot magasan vezető Intelnek, és több kulcsterületen is több százalékpontnyi részesedést rabolt tőle. Az agresszív fellépés az Intelt is stratégiai felülvizsgálatra késztette, ami tavaly erős ellentámadáshoz vezetett. És egyes elemzők szerint az igazi offenzíva még el sem kezdődött. „Még csak a fényszóróját pillantották meg, a vonat még át sem gázolt rajtuk” – idézi a Bloomberg Doug Freedman, az American Technology Research szakértőjének vészjósló kommentárját.

Maguk a cégvezetők sem rejtették véka alá csalódottságukat. Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató szerint nem csak kiábrándító, de elfogadhatatlan is a vállalat első negyedéves teljesítménye. A gyászos eredményt természetesen a piaci részesedés változása is tükrözte: az iSuppli friss adatai szerint a mikroprocesszorok piacán a rivális Intel az idei első trimeszterben 4,5 százalékponttal, 80,2 százalékra növelte árbevétel szerinti befolyását a korábbi negyedéves 75,7 százalékról, miközben az AMD részesedése ugyanennyivel csökkent.

A jelentés közzétételét követően az AMD részvényeinek árfolyama mélyrepülésre kezdett, de – miután a vezetők jelezték: nyitottak bármiféle tőkebevonásra – a trend megfordult, és a papírok a nyitóértéknél végül 4,3 százalékkal magasabban zártak. Hector Ruiz vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy bármilyen finanszírozási forma iránt nyitottak, azaz a magántőkétől sem zárkóznak el.

Az AMD már a múlt héten költségcsökkentéseket jelentett be: létszámstopot hirdetett – egyelőre kizárólag a „kritikus fontosságú” üresedéseket töltik be –, és 20 százalékkal, azaz 500 millió dollárral lefaragta az éves tőkeberuházási büdzsét is. A vállalat a tavalyi év végén 16 500 dolgozót foglalkoztatott.

Azóta történt

Előzmények