Erős az Intel, küszködik az AMD

A két nagy processzorgyártó a héten tette közzé második negyedéves gyorsjelentését. Az Intel az egy évvel korábbi számokhoz képest 8 százalékkal, 8,7 milliárd dollárra növelte árbevételét, nettó nyeresége pedig 1,3 milliárd dollár volt. A Wall Street elégedett volt ezekkel az adatokkal, nem úgy a bruttó haszonréssel, amely 46,9 százalékra zuhant az áprilistól június végéig tartó trimeszterben. Ez alacsonyabb a prognosztizáltnál, és jóval alatta marad a vállalattól megszokott 50 százalék fölötti értékeknek. Az elemzők annak idején már akkor is fanyalogtak, amikor a marzs 55 százalék alá bukott. A mutató romlásáért egyértelműen az Advanced Micro Deviceszel (AMD) folytatott árverseny a felelős.

Paul Otellini vezérigazgató azonban kiemelte: megfontoltabban mozognak a piac alsó szegmensében, és inkább a szerverekbe és noteszgépekbe szánt drágább és ezért nagyobb haszonnal értékesíthető processzorokra koncentrálnak. E termékkategóriák jól is teljesítettek a második negyedévben.

A flashmemória-biznisz viszont nem. Amint az ismert: az Intel ún. NOR flashmemóriát gyárt, melyeket elsősorban programok tárolására és főként mobiltelefonokban használnak. Ez a chiptípus egyre inkább háttérbe szorul a NAND lapkákkal szemben, melyeken adatokat szokás tárolni olyan hordozható eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák. Az Intel a memóriagyártást le is választja: Numonyx néven az európai STMicroelectronicsszal alapít vegyes vállalatot.

Az Intel alkalmazottainak száma a második negyedév végére 90 ezerre csökkent az egy évvel korábbi 102,5 ezerről.

Repkednek a mínuszok

A processzorpiacon örök második AMD 13 százalékkal, 1,38 milliárd dollárra növelte árbevételét, és ezzel meglepte az elemzőket. Azzal viszont nem, hogy újabb gigantikus, 600 millió dolláros veszteséget jelentett a negyedévre. (Az első negyedévet a sunnyvale-i vállalat 611 millió dollár mínusszal zárta, míg egy éve még 88,9 millió dolláros profitot ért el.) A veszteségért részben az árak erős amortizációját, részben pedig az ATI-akvizícióval kapcsolatban elkönyvelt 78 milliós egyszeri költséget tették felelőssé. Jó hír volt viszont, hogy a bruttó haszonrés 31 százalékról 34 százalékra emelkedett az elmúlt három hónapban. (Egy évvel korábban e mutató még itt is 57 százalékon állt.)

2006 végén az AMD a PC-kompatibilis mikroprocesszorok piacának 25 százalékát mondhatta magáénak, március végére azonban a részesedése 19 százalékra esett vissza. Noha egyelőre a második negyedvére vonatkozó, darabszám szerinti részesedést mutató adatokat nem publikálta a Mercury Research, egy másik piackutató, az iSuppli azt jelezte, hogy árbevétel alapján az AMD-nek sikerült szerény mértékben növelnie a részesedését.

A vállalat árbevételéhez a processzorok 1,1 milliárd dollárral, a grafikus chipek pedig 195 millió dollárral járultak hozzá.

Azóta történt

Előzmények