Kell az AMD-nek a Transmeta technológiája

Az Advanced Micro Devices (AMD) a múlt héten 7,5 millió dollárért vásárolt további részesedést egykori riválisában, a processzorbizniszből két éve kiszállni kényszerült Transmetában. Az elsőbbségi részvényekkel ellentételezett stratégiai befektetésnek köszönhetően az AMD a jövőben felhasználhatja a Transmeta által kifejlesztett energiatakarékos technológiákat saját processzoraiban.

Az 1995-ben alapított és a tőzsdére 2000-ben bevezetett Transmeta első chipje, a Crusoe megalkotásakor a VLIW (Very Long Instruction Word – hosszú utasításszavú) architektúra mellett tette le a voksát, mely ritkaságszámba megy az általános célú processzorok mezőnyében. (Az Intel szintén hányatott sorsú Itanium lapkája épült hasonló tervezési elvek szerint.) Ennek a döntésnek az volt a hátulütője, hogy a processzor nem volt kompatibilis a PC-khez írt x86-os szoftverekkel: az együttműködést – melynek biztosítása a piaci újonc számára létkérdés volt – a lapkába integrált ún. code-morphing fordítószoftver biztosítja. Ugyanakkor ez a megoldás lehetővé tette a tranzisztorok számának és a chip bonyolultságának a csökkentését, ami alacsonyabb fogyasztással jár.


Ez maradt

Sajnos a szimpatikus elméletet nem igazolta a gyakorlat. Minthogy a szoftver nem volt képes felvenni a versenyt a kézzel optimalizált hardverrel, a Crusoe teljesítménye elmaradt a várttól. A későbbi generációk fejlesztése során – továbbra is megtartva a VLIW-alapokat – a Transmeta elsősorban a lóerő növelésére koncentrált. Nem eredménytelenül, hiszen az új generációs Efficeon már jóval versenyképesebb teljesítményt nyújtott, mint a neves hajótöröttről elnevezett elődje. A fejlesztések azonban többnyire csak jelentős késéssel öltöttek testet, a vállalatnak ugyanis nem volt szerencséje a processzorait gyártó partnereivel.

Eközben a cég folyamatosan veszteséges volt. 1998 januárja és 2005 júniusa között összesen 635 millió dollár mínuszt halmozott fel 134 millió dollárnyi árbevétel mellett. A fenntarthatatlan pénzügyi teljesítmény miatt a Transmeta 2005-ben végleg kiszállt a processzorbizniszből, és azóta technológiái – a processzorok fogyasztását csökkentő LongRun – licenceléséből tartja fenn magát. Úgy, ahogy. Az idei első negyedévben a vállalat 2,1 millió dolláros árbevétel mellett 18,7 millió dollár veszteséget termelt.

Az AMD és a Transmeta partneri kapcsolata évek óta tart. 2001-ben a kis processzorgyártó licencelte az AMD64 és HyperTransport technológiákat, melyekért 13,6 millió dollárnyi részvénnyel fizetett az AMD-nek. Tavaly nyáron pedig az AMD-t bízta meg utolsó processzorcsaládjának, a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Efficeon chipeknek a forgalmazásával. A kereslet azonban igen gyenge volt, a Transmeta tavaly kénytelen volt leírni a nyakán maradt készleteket. A vállalat szintén 2006-ban pert indított a processzorpiacot uraló Intel ellen, azt állítva, hogy az tíz szabadalmát használta fel és építette be jogtalanul, éveken keresztül a processzoraiba, amelyekből ez idő alatt 100 milliárd dollárnyit értékesített. A vád a Pentium Pro és Pentium II generációtól kezdve egészen az új Core 2 Duo chipekig több termékgenerációra vonatkozik.

Azóta történt

Előzmények