Újabb barátra lelt az AMD

A Toshiba feladta kizárólagos Intel-pártiságát, és úgy döntött, hogy a világ legnagyobb processzorgyártójának chipjei mellett a rivális Advanced Micro Devices (AMD) termékeit is felhasználja noteszgépeiben. A japán vállalat – amely a világ negyedik számú notebookgyártója – az Egyesült Államokban és Európában forgalmazott hordozható gépek körülbelül 20 százalékát tervezi AMD-chipekre építeni. Ez az arány nagyjából megfelel az AMD részesedésének a PC-kompatibilis (ún. x86-os) mikroprocesszorok globális piacán. A Toshibánál a döntés néhány hónappal azt követően született meg, hogy a több mint két évtizeden át megingathatatlan Intel-szövetséges Dell tavaly végül felvette beszállítói közé a kisebb processzorgyártót.

A Reuters híradása szerint a Toshiba az alacsonyabb árkategóriájú otthoni és üzleti notebookokban fogja felhasználni az AMD chipjeit. Ezek körülbelül 80 dollárral lesznek olcsóbbak, mint a hasonló inteles konfigurációk, miközben a gyártó beszerzési költségei legalább 10 százalékkal csökkennek.

Az AMD 2005 nyarán trösztellenes eljárást kezdeményezett az Intel ellen, ami befolyásolhatta a gyártók pálfordulását. A kisebb processzorgyártó szerint az Intel törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és a legváltozatosabb módokon próbálta riválisát a piacról kizárni, illetve lehetőségeit korlátozni.

A Toshiba 2001-ig a beszállítói között tudhatta az AMD-t. A vádirat szerint azonban ekkor a tőkeerős rivális csinos summával rávette a japán céget, hogy mondja fel a partnerséget. A notebookgyártó állítólag negyedévenként 25-30 millió dollárt kapott piacfejlesztési támogatás címén az Inteltől, és további dollár tízmilliókat marketingtámogatásként annak fejében, hogy nem épít gépeket az AMD processzoraira.

Azóta történt

Előzmények