Az örök probléma: a jelszó

Az „Egy jelszó mind fölött” alkalmazása még mindig eléggé elterjedt, és ez jelentősen megkönnyíti a kiberbűnözők dolgát. Ha választani kell bugyi és jelszó közül, előbbi fontosabb.

Hirdetés

A felhasználók számítógépes hozzáértését vizsgáló Kaspersky Lab megállapította, hogy sokan még mindig nem elég óvatosak jelszavaikat illetően. Csak 38%-uk hoz létre erős jelszavakat minden egyes fiókhoz, míg hétből egy (14%) felhasználó ugyanazt a jelszót használja az összes fiókjához. Ezek a felhasználók azt kockáztatják, hogy több fiókjukból egyszerre lopjanak el adatokat – hangoztatja a vállalat a már biztonsági közhelynek számító, ám a köztudatban még mindig nem eléggé nyilvánvaló állítást.

A kockázati szint nem sokkal alacsonyabb azoknál, akik csak néhány jelszót használnak sok fiókhoz (36%) és azok számára sem, akik ugyanannak a jelszónak a különféle változatait használják (12%). Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy másik Kaspersky Lab felmérés (amit több mint 18 500-an töltöttek ki) szerint 10-ből egy felhasználó olyan jelszót használ, amely kevesebb mint nyolc karakter hosszúságú, míg 12%-uk meg sem próbálja bonyolultabbá tenni jelszavát, például nagybetűk, számok, kisbetűk és írásjelek kombinálásával, vagy más hasonló egyszerű trükkökkel.

Tovább rontja a helyzetet – írják a Kaspersky szakértői –, hogy a tanulmány azt is kimutatta, a felhasználók kockáztatják a jelszavak biztonságát azzal, hogy könnyen hozzáférhető, vagy nem biztonságos helyen tárolják őket. A válaszadók több mint fele (57%) elismerte, hogy papíron, telefonon, számítógépen lévő szöveges fájlban vagy böngészőjükben tárolja jelszavait. Mi több, amikor a böngésző felajánlja a jelszó mentését, harmaduk (36%-uk) kész ezt elfogadni, az eszközük felett esetlegesen ellenőrzést szerző kiberbűnözők és tisztességtelen emberek kezére játszva a bizalmas információt.

Ez a gondatlan hozzáállás a jelszavakkal kapcsolatban azzal magyarázható, hogy sok felhasználó meg van győződve arról, nem tárol bizalmas információt a számítógépén. A válaszadók 27%-a hiszi ezt, anélkül, hogy tudatában lenne annak: a jelszavak és felhasználónevek önmagukban is a kiberbűnözők kedvenc célpontjai. Ráadásul egy nemrégiben készült másik felmérés azt állapította meg, hogy a felhasználók 73%-a inkább felfedné jelszavát, mint sem, hogy fehérnemű nélkül járjon-keljen. Ennek a hozzáállásnak a riasztó következményeként a megkérdezettek 25%-ának a fiókját törték fel az elmúlt évben.

A biztonsági öntudatosság felmérésére a Kaspersky készített egy kérdőívet – érdemes kitöltenie mindenkinek, még a kifejezetten szakmabelieknek is, megerősítésképp.

Azóta történt

Előzmények