Kartellgyanú a közbeszerzésben

Házkutatást tartott a Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportja három informatikai cég székhelyén – írja mai beszámolójában az Index. A hivatal az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary és az ISH (International System House) Kft. irodáiban iratokat és adathordozókat foglalt le. A lap úgy tudja, hogy az eljárás öt hazai felsőoktatási intézmény – az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Egyetem és a SOTE – gazdasági rendszerekre kiírt pályázatai miatt indult, melyeken egyes rivális piaci szereplők szerint a három cég egymással egyeztetett ajánlattal vett részt.

Az öt egyetem – miután az Oktatási Minisztérium szervezésében megbeszélésen vett részt a három vállalattal – az első félévben írt ki pályázatot. Az eddig lezárult négy, összesen hatmilliárd forintot is meghaladó értékű tenderen (ELTE, Szeged, Debrecen és Pécs) az ISH lett a befutó, de a cég Pécsett és Szegeden is vállalta az IBM és az SAP alvállalkozóként való bevonását. Az ELTE pályázatának eredményét az egyik ajánlattevő, az Oracle megtámadta, ezt követően pedig ugyan a KPMG-t hirdették ki győztesként, ám a lap szerint alvállalkozóként e projektben is részt vesz az IBM és az ISH.

Az Index értesülései szerint a gazdasági informatikai rendszerek piacának szereplői már korábban összefonódásra gyanakodtak, és ezért többen a felsőoktatási pályázatoktól való távolmaradás mellett döntöttek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM
  • SAP

Azóta történt

Előzmények