Diszkriminatív processzorbeszerzések

Hirdetés

Brüsszel kiterjesztette vizsgálatát, melynek célja annak feltárása, hogy a tagországok számítógéptenderei megfelelnek-e az EU közbeszerzési törvényeinek. Az Európai Bizottság ezúttal – miután márciusban Olaszországot és Németországot vonta kérdőre – Finnországtól, Franciaországtól, Hollandiától és Svédországtól vár magyarázatot arra, hogy a tenderek miért írják elő Intel-processzoros számítógépek vásárlását.

A gyanú szerint a címzett országok közintézményei a beszerzések során diszkriminatív módon kikötötték, hogy a vásárolni kívánt pc-kben csak Intel-processzorok használhatók. Mindezt tették a márkanév vagy az órajel megjelölésével. Az uniós közbeszerzési törvények azonban tiltják a márkanevek megjelölését – hacsak a technológia leírása másként nem lehetséges. Az intézményeknek ugyan lehetősége van az elvárt teljesítmény feltüntetésére, az e kérdésben ingoványos szakmai területre tévedő EB szerint erre az órajel önmagában nem alkalmas.

Az országoknak két hónap áll rendelkezésére a válaszadásra. Ha a bizottság nem tartja kielégítőnek a válaszokat és úgy találja, hogy a közbeszerzési törvényeket nem tartották be, a tagországok kötelezhetőek a tenderek felülvizsgálatára.

Azóta történt